Srbija si lahko od pogovorov z EU-jem lahko obeta veliko ugodnosti. Foto: EPA
Srbija si lahko od pogovorov z EU-jem lahko obeta veliko ugodnosti. Foto: EPA
EU odpira vrata Srbiji

Pogovori z EU-jem so bili prekinjeni maja lani, potem ko Srbija ni izpolnila obljube o aretaciji generala Ratka Mladića, ki je obtožen vojnih zločinov v BiH-u. Aretacija tretjega najbolj iskanega haaškega obtoženca Zdravka Tolimirja prejšnji teden je Srbiji znova odprla možnost za pogovore, še posebej zdaj, ko je Beogradu pozitivno oceno namenila glavna haaška tožilka Carla Del Ponte.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je sporočil, da se bodo naslednjo sredo znova začeli pogovori, od katerih si Srbija lahko obeta konkretne trgovinske in gospodarske ugodnosti. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil napredek, ki ga je pri sodelovanju s haaškim sodiščem dosegla Srbija od oblikovanja nove vlade. Hkrati je Barroso Beograd pozval, naj še izboljša sodelovanje s haaškim sodiščem in pomaga prijeti še preostale haaške obtožence, da bi tako dosegla spravo na zahodnem Balkanu.

Fantastična odločitev Bruslja
V Srbiji so zadovoljni s sporočilom iz Bruslja in namestnik srbskega premierja Božidar Djelić, ki je zadložen za evropske povezave, je odločitev o novih pogovorih označil za fantastično. Še posebej je Djelić navdušen, da so pogovore obnovili manj kot mesec dni po oblikovanju nove vlade.

Sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, o katerem se Bruselj pogovarja s Srbijo, je prvi korak do kandidature za članstvo v Evropski uniji. Srbski predsednik Boris Tadić je poudaril, da se mora Srbija zdaj nemudoma lotiti dela in v najkrajšem času skleniti omenjeni sporazum. Sodelovanje s haaškim sodiščem je po njegovih besedah del celotnega procesa in zato se Srbija razlikuje od drugih držav, ker mora sočasno končati več težkih nalog.

Srbski premier Vojislav Koštunica je prepričan, da bo odločitev Bruslja Srbiji prinesla večjo stabilnost in je pomembna za krepitev partnerskih odnosov z EU-jem. Zatrdil je, da se je njegova vlada zavezala izpolnitvi vseh mednarodnih ovbeznosti, ni pa mogel mimo vprašanja Kosova, saj je izrazil upanje, da bo EU močno podprla suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije in njeno zavzemanje za nadaljna pogajanja o prihodnjem statusu Kosova.

EU odpira vrata Srbiji