Za zidovi rehabilitacijskega centra je potekalo pretepanje pacientov. Foto: www.sretenje.org
Za zidovi rehabilitacijskega centra je potekalo pretepanje pacientov. Foto: www.sretenje.org

Srbski časopis Vreme je na svoji spletni strani objavil posnetek, na katerem neki moški domnevno pretepa pacienta z lopato in ga udarja tudi po obrazu.

Nekdanji prebivalec centra je razkril, da mu je osebje ponudilo "prijeten pogovor" in pretepanje, da bi ozdravili njegovo odvisnost. Dodal je še, da so se morali včasih v krogu postaviti okoli "slabega" pacienta in gledati, kako ga pretepajo duhovniki in drugo osebje. "Tepli so jih s palicami, lopatami, pestmi, kiji, pasovi, s čimer koli, kar jim je prišlo pod roke," je povedal za Vreme. V centru trdijo, da je pretepanje, ki ga izvajajo nekdanji odvisniki, potreben del terapije, in da ga izvajajo s privolitvijo staršev pacientov.

Duhovnik, ki vodi center blizu Novega Pazarja, je dejal, da je potrebna "težka roka". "Kdor koli ima doma odvisnika, ve, o čem govorim," je za televizijsko postajo B92 povedal Branislav Peranović. "Ve, kako udariti - njegove roke so pogosto krvave," je o Peranoviću povedal nekdanji pacient centra. Peranivić je pretepanje v centru potrdil, zanikal pa je mazaštvo, češ da odvisnike zdravijo z zdravili, ki jih predpišejo lekarnarji in psihiatri.

Po objavi posnetka so zdravniki in psihologi opozorili, da fizično nasilje ne pomaga pri rehabilitaciji ali zdravljenju odvisnikov od drog. Srbski varuh človekovih pravic Saša Janković, ki namerava vložiti obtožbo proti centru zaradi mučenja, je povedal, da "to ni terapija, to je kriminalno dejanje."

T. V.