Spodnji dom ruskega parlamenta je Start ratificiral v torek. Foto: EPA
Spodnji dom ruskega parlamenta je Start ratificiral v torek. Foto: EPA

Po ratifikaciji v ameriškem senatu in torkovi potrditvi v spodnjem domu ruskega parlamenta, dumi, je bila potrditev v svetu federacij še zadnji korak pred dokončno uveljavitvijo sporazuma.

Ruska duma je sporazum, ki sta ga aprila lani v Pragi podpisala ameriški predsednik Barack Obama in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev, potrdila v torek v tretjem branju, ameriški senat pa ga je ratificiral že decembra lani.

Čakanje na ameriške senatorje
Start je prvi dogovor o jedrskem razoroževanju med ZDA in Rusijo v zadnjih 20 letih. Njegova ratifikacija v ruski dumi, ki je pod popolnim nadzorom Kremlja, ni bila nikoli pod vprašajem, so pa ruski poslanci namerno počakali s potrditvijo, da je bil sporazum sprejet v ameriškem senatu, kjer je bila njegova ratifikacija veliko bolj pod vprašajem.

Po ratifikaciji v ZDA je bilo tako v Moskvi pričakovati hitro potrditev, po možnosti že decembra lani, a so se stvari zapletle, saj so ameriški senatorji ob ratifikaciji sprejeli še enostransko resolucijo z vrsto dopolnil.

Duma se je odločila, da nanjo odgovori s podobnim dokumentom, in je v zakon o ratifikaciji Starta vključila več dopolnil, ki pa tako kot ameriški v sam sporazum ne posegajo.

Ruski zakon o ratifikaciji tako med drugim pravi, da bo novi Start uresničen le, če porajajoči se sistemi protiraketne zaščite ne bodo posegali v zastraševalno moč ruskega jedrskega arzenala. Izpostavlja tudi potrebo po posodobitvi jedrskih arzenalov in zavrača pravico ZDA do namestitve protiraketnega ščita v Evropi brez sodelovanja Rusije.

Poleg tega poudarja, da morajo vsakršna pogajanja o taktičnem jedrskem orožju vključevati tudi pogovore o ameriških načrtih za "militarizacijo vesolja" in upoštevati premoč ZDA pri nejedrskem orožju.