V Atenah so izbruhnili tudi nemiri. Foto: EPA
V Atenah so izbruhnili tudi nemiri. Foto: EPA
Grčija
Ladijski promet je žrtev stavke. Foto: EPA
Atene
Od začetka krize je bila Grčija priča že več splošnim stavkam. Foto: EPA
Stavka v Grčiji

Splošno stavko organizirajo glavni sindikalni združenji zasebnega in javnega sektorja, ki predstavljata polovico štirimilijonske delovne sile. Že v torek so bile po vsej državi odpovedane železniške in trajektne povezave.
V letalskem prometu prav tako nastajajo zamude, nekaj poletov je bilo odpovedanih, prizadet pa je predvsem notranji letalski promet. Stavki so se pridružili tudi zaposleni v gradbeništvu, ki je eden od sektorjev, ki ga je kriza najbolj prizadela. Zaprte so številne trgovine, stavki pa se niso pridružili zaposleni v hotelih.
Zaprti so tudi občinski in davčni uradi ter šole. V bolnišnicah obravnavajo le nujne primere.
V Atenah se je na protestu, ki so ga organizirali komunisti, zbralo kakih 15.000 stavkajočih, še 20.000 pa se jih je zbralo na protestu, ki so ga organizirali sindikati. V drugem največjem mestu v Grčiji, Solunu, pa se je na protestu zbralo kakih 15.000 ljudi.

V Atenah so protestniki v policiste metali kamenje, ti pa so odgovorili s solzivcem. Na Kreti pa so protestniki prevrnili policijski avto.

Poglabljanje krize
K stavki v prezadolženi Grčiji sta pozvali glavni sindikalni združenji GSEE in ADEDY. Zaradi recesije trpijo predvsem mladi, saj je v državi brezposelnih kar 60 odstotkov mlajših od 24 let. Splošna brezposelnost je več kot 26 odstotkov.

Po mnenju stavkajočih so ostri varčevalni ukrepi, ki so bili pogoj za mednarodno finančno pomoč, samo še poglobili krizo in trpljenje prebivalcev. "Na kolenih smo. Država je uničena, mladi so uničeni," je dejal 56-letni javni uslužbenec Nikos Papageorgius. "Ogorčen sem nad Evropejci in tudi našimi politiki. Vsi bi morali v zapor," je še dodal.

Sindikat zasebnega sektorja GSEE je sporočil, da je politika ostrih varčevalnih rezov delavcem vzela življenje, osiromašila družbo in pahnila gospodarstvo v recesijo in krizo.

"Naš boj se bo nadaljeval, dokler se bo izvajala taka politika," so še sporočili iz GSEE-ja.

Kmalu spet obisk posojilodajalcev
Splošna stavka sledi torkovi stavki zaposlenih v javnih in zasebnih medijih, zaradi katere je v državi zavladal medijski mrk. Stavkajoči medijski delavci so s stavko izražali nasprotovanje odpuščanjem v njihovem sektorju.

Zaradi stavke v medijih je skoraj povsem neopazno šel mimo torkov obisk francoskega predsednika Francoisa Hollanda v Atenah.

Stavka je le nekaj dni pred prihodom predstavnikov mednarodnih posojilodajalcev v Atene, kjer bodo govorili o naslednjih obrokih finančne pomoči, brez katere bi Grčija lahko bankrotirala.

Potem ko je konec lanskega leta grška vlada zagotovila novo tranšo posojila, je grški finančni minister Janis Sturnaras izrazil prepričanje, da je najhuje za njegovo državo mimo.

Stavka v Grčiji