Srbija zaradi zastojev v pogajanjih s Kosovom nedavno ni dobila statusa kandidatke za članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Srbija zaradi zastojev v pogajanjih s Kosovom nedavno ni dobila statusa kandidatke za članstvo v EU-ju. Foto: EPA

Srbski predsednik je v pogovoru za makedonski Dnevnik predlagal, da bi vprašanje statusa Kosova uredili po "severnoirskem modelu". Irska je z velikonočnim dogovorom leta 1998 opustila zahteve po suverenosti nad Severno Irsko in jih nadomestila z upanjem, da bo nekoč prišlo do enotne Irske.

Model mora biti "evropski"
Kot je dejal Tadić, skuša Beograd doseči podoben dogovor s Prištino, da bi Srbija lahko napredovala na poti v Evropsko unijo. "Tudi Republika Irska na primer ne priznava delitve svoje teritorialne celovitosti, pa je vseeno članica EU-ja," je izpostavil.

Tadić je kot primer navedel tudi druge rešitve ozemeljskih sporov v Evropi in spomnil na primer Južne Tirolske, kjer v italijanski državi živi nemška manjšina, in tudi razdeljene Nemčije po drugi svetovni vojni. Poudaril je, da mora biti "ta model evropski, v tem smislu, da bo zagotovil mir in rešil življenjske težave ljudi".

Delitev Kosova nima podpore
Povedal je, da bi bila za Srbijo sprejemljiva tudi rešitev "dvojne suverenosti", izrekel pa se je proti dodatnim delitvam Kosova. "Delitev Kosova ni realna rešitev. To je ena od rešitev, ki so obstajale desetletja, predlog, ki je prihajal iz Srbije še v 60. letih 20. stoletja, a ni bil sprejet. To je bila rešitev, ki jo je podpiralo tudi veliko Albancev v svoji politiki v preteklosti. Danes je to rešitev, ki se ne more uresničiti zato, ker ne uživa dovolj velike podpore," je povedal.

Opozoril je, da Srbija ne more nadaljevati evropske integracije brez podpore državljanov. Te ne bo, če Srbija ne bo zavarovala svojih interesov na Kosovu, je poudaril. "Srbija nima iluzij, da bi lahko vrnila Kosovo v državni sistem Republike Srbije, kakršen je bil pred letom 2000. Toda Srbija ne odstopa od pogovorov in iskanja trajnostne rešitve," je dejal Tadić.