Z nemirnega območja je na obeh straneh meje pobegnilo okoli 75.000 ljudi. Foto: EPA
Z nemirnega območja je na obeh straneh meje pobegnilo okoli 75.000 ljudi. Foto: EPA
Tajski vojaki
V spopadih je bilo ubitih osem kamboških in šest tajskih vojakov. Foto: EPA

Dogovor sta dosegla poveljnika na terenu, omogočil pa naj bi tudi vrnitev okoli 75.000 ljudi, ki so zbežali z območja. Predstavnik tajske vlade Panitan Vatanajagorn je sporočil, da gre za "predhodni dogovor in da morajo videti, kako se bo razvijal položaj", da pa verjamejo, da bosta strani prekinitev ognja spoštovali.

S prstom kažeta druga na drugo
V obstreljevanju, ki se je začelo prejšnji petek, je bilo ubitih osem kamboških in šest tajskih vojakov ter tajski civilist. Strani se medsebojno obtožujeta, da sta začeli spopade, medtem ko informacij iz neodvisnih virov ni mogoče potrditi.

ZDA so strani pozvale k zadržanosti. Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton pa je izrazila zaskrbljenost zaradi konflikta in strani pozvala k spoštovanju februarskega poziva Varnostnega sveta Združenih narodov k sklenitvi trajne prekinitve ognja.

Komu pripada tempelj?
Tokratno obstreljevanje je bilo prvo od začetka februarja, ko je v spopadih na sporni meji pri hindujskem templju Preah Vihear umrlo deset ljudi.

Tempelj Preah Vihear iz 11. stoletja je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, glavni dostop do templja pripada Tajski, nekaj manj kot pet kvadratnih kilometrov spornega ozemlja okoli templja pa ni prisodilo nobeni državi. Tako se državi že pol stoletja prepirata o spornih delih ozemlja ob meji.

Napetosti na tem delu meje so izbruhnile julija 2008, ko je Organizacija ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) svetišče uvrstila na seznam svetovne kulturne dediščine. Tajska je takrat začela kopičiti vojake na meji, Kambodža je storila enako in sledili so spopadi. Nato so se konflikti med vojskama na območju pojavili še nekajkrat, največja pa sta bila zdajšnji in tisti na začetku februarja.