Vojaki pregledujejo protestnike, ki zapuščajo območje sedeža vlade v Bangkoku. Foto: Reuters
Vojaki pregledujejo protestnike, ki zapuščajo območje sedeža vlade v Bangkoku. Foto: Reuters

Vodje protestnikov, ki že tri tedne zahtevajo odstop premierja Abhisita Vedžadživa, so protestnike pozvali, da se razidejo. Tajska vojska je namreč v ponedeljek proti protestnikom, ki opozoril niso upoštevali, uporabila silo, hkrati pa je ponoči sklenila obroč okoli vladnega poslopja, ob katerem so bili utaborjeni protestniki. Oblasti so izdale zaporne naloge za aretacijo 13 voditeljev protestov in nekdanjega premierja Taksina Šinavatro, ki ga protestniki podpirajo. Krivijo jih kaljenja javnega miru in nezakonitega zbiranja.

"Paziti moramo na svoja življenja, zato moramo odnehati," je dejal eden izmed vodij protestnikov Džatuporn Pronpan. "Vodje smo se ponoči dogovorili, da se začasno razidemo. Mi se ne predajamo, se samo umikamo, saj nismo naredili nič napačnega," je dejala protestniška voditeljica Pratip Ungongtam Hata.

Voditeljem t. i. rdečih srajc, ki zahtevajo odstop sedanjega premierja Abhisita Vedžadživa in razpis predčasnih volitev, grozi več let zapora. Taksin je bil leta 2006 strmoglavljen z državnim udarom in njegova odstavitev je med za opozicijo najbolj spornimi dejstvi.

Dve žrtvi protestov
Konec tedna so se protesti močno zaostrili: protestniki so preprečili vrh Aseana, v ponedeljek pa so se zadeve še bolj razvnele, saj so policisti streljali na upornike, ki so odgovorili z zažiganjem avtobusov in molotovkami. Dva človeka sta umrla, kot kaže, pa sta žrtvi padli v spopadih med uporniki in tajskimi državljani, ki nasprotujejo zahtevam upornikov. Ranjenih je bilo več kot 120 ljudi.

M. R./K. T.