Stavbo, v kateri so bivali pripadniki ZN-a, že nadzorujejo tuje varnostne službe. Foto: BBC
Stavbo, v kateri so bivali pripadniki ZN-a, že nadzorujejo tuje varnostne službe. Foto: BBC
Abdulah Abdulah in Hamid Karzaj se bosta ponovno pomerila na predsedniških volitvah 7. novembra. Foto: EPA

Poleg napada na hišico za goste, v kateri so bivali pripadniki ZN-ja, je kasneje odjeknila bomba še v hotelu Serena v središču mesta, v katerem so predvsem tuji diplomati in tujci. Za zdaj še ni informacij o številu ranjenih ali mrtvih v eksploziji hotela. Kot poroča BBC, je bilo med napadom v hotelu sto ljudi, ki so jih odpeljali v zaklonišče.

Odgovornost za napad je v telefonskem pogovoru tiskovni agenciji AP priznal talibanski predstavnik za odnose z javnostmi Zaibula Mujahid. Napad naj bi izvedli trije talibanski vojaki, ki so imeli nase pritrjena eksplozivna telesa, granate in tudi strelno orožje.

Vzrok za napad naj bi bile vnovične predsedniške volitve v Afganistanu, ko se bosta 7. novembra vnovič pomerila Hamid Karzaj in Abdulah Abdulah. Združeni narodi med drugim sodelujejo pri organizaciji pri prihajajočih predsedniških volitev. Talibani že nekaj časa opozarjajo, da bodo napadli kogar koli, ki se bo kakor koli ukvarjal z organizacijo volitev.

Predstavnik za odnose z javnostmi z afganistanskega notranjega ministrstva Zemaraj Bašari je potrdil, da je v napadu na stavbo, kjer so bivali pripadniki ZN-a, umrlo šest ljudi in trije napadalci. Prav tako je potrdil, da ni več nevarnosti za ponovni napada, saj so stavbo že zavzele varnostne sile.

Afganistan je bil v preteklih dneh tarča številnih napadov talibanov, katerih tarča so bili predvsem tuje varnostne sile in vladni uradniki.