Talibani se že vse od izgube oblasti leta 2001 vztrajno bojujejo proti vladi v Kabulu. Afganistan je sicer v vojnem stanju vse od leta 1978 oz. že 38 let! Foto: Reuters
Talibani se že vse od izgube oblasti leta 2001 vztrajno bojujejo proti vladi v Kabulu. Afganistan je sicer v vojnem stanju vse od leta 1978 oz. že 38 let! Foto: Reuters
Pokop žrtve po samomorilskam napadu talibanov v mestu Asadabad v provinci Kunar, 17. februarja 2016.
Za Afganistan je bilo leto 2015 najbolj krvavo leto, odkar so zavezniške sile pood vodstvom ZDA in ob pomoči Severnega zavezništva strmoglavile talibane. Konec leta 2014 so se sile Nata uradno umaknile, kar pa je samo še okrepilo bojevanje. Foto: Reuters

Sočasno talibani zahtevajo kot predpogoj za mirovna pogajanja tudi izpustitev zaprtih talibanov in njihovih podpornikov, ob tem so od oblasti v Kabulu zahtevali črtanje talibanskih voditeljev s črnih seznamov.

Vrhovni taliban ni izdal dovoljenja za pogajanja
Predstavniki afganistanske vlade in talibanov naj bi se po navedbah pakistanskih obveščevalnih virov pripravljali, da bi se v prihodnjih dneh sešli na neformalnem srečanju v Pakistanu. A so predstavniki talibanov zdaj te navedbe zanikali, ker da ameriške enote še vedno izvajajo kopenske in zračne napade, stopnjujejo pa se tudi napadi afganistanskih sil. "Mula Mansur ni nikogar pooblastil za sodelovanje na pogovorih," so sporočili talibani.

"Pogovarjali se bomo s tistimi, ki bodo prišli"
Predstavnik afganistanske vlade Džavid Fajsal je medtem dejal, da mir predstavlja edino mogočo pot do boljšega Afganistana. "Kot veste, talibani niso ena skupina ali ena entiteta. Gre za ločene skupine in pogovarjali se bomo s tistimi, ki bodo prišli za mizo," je povedal predstavnik vlade v Kabulu.

Koordinacijska skupina, ki jo sestavljajo Afganistan, Pakistan, Kitajska in ZDA, si sicer za nadaljevanje neposrednih pogovorov med afganistansko vlado in talibani prizadeva že od decembra lani. Edini krog neposrednih pogovorov do zdaj je potekal julija lani v Pakistanu. Udeležbo na drugem pa so talibani odpovedali zaradi smrti njihovega ustanovitelja Mule Omarja.

Lani umrlo kar 23 tisoč Afganistancev
Od umika Natovih sil decembra leta 2014 so talibani povečali število atentatov in vojaških napadov po celotnem Afganistanu. Lani je bilo v spopadih ubitih več kot 11.000 civilistov in 12.000 afganistanskih vojakov, navaja vojaške vire nemška DPA, s čimer je to leto postalo najbolj krvavo po letu 2001, ko je zahodna invazija ob podpori Severnega zavezništva z oblasti strmoglavila vlado talibanov.

Lahko Gani izpolni obljubo?
Predsednik Ašraf Gani je leta 2014 zmagal na volitvah tudi po zaslugi obljube, da bo ponudil talibanom mirovna pogajanja. Kabul redno napoveduje začetek pogovorov, pri čemer se sklicuje na privolitve iz talibanskih skupin, pri čemer računajo tudi na razcepljenost gibanja islamskih fundamentalistov, kjer po smrti Mule Omarja ni več nekdanje enotnosti.