Thaci je v poročilu označen za vodjo mafije, ki se je ukvarjala z nezakonitimi posli. Foto: EPA
Thaci je v poročilu označen za vodjo mafije, ki se je ukvarjala z nezakonitimi posli. Foto: EPA

Thaci meni, da bodo ob predstavljenih dokazih o poročilu, ki ga je predstavil poročevalec Sveta Evrope Dick Marty, mnogi "zardeli", saj obstajajo priče in dokazi, ki kažejo, na kakšen način je bilo pripravljeno poročilo.

"Mnogo ljudi, vpletenih v ta zločin, bo zardelo. Poročilo Dicka Martyja je zločin nad Albanci in pravica bo to dokazala," je dejal Thaci in dodal, da so nekateri poskušali omenjeno poročilo objaviti pred parlametarnimi volitvami 12. decembra.

Po besedah Thacija je Marty od nekdaj deloval protialbansko, do zdaj pa so haaško sodišče, Unmik in Eulex opravili tri preiskave glede njegovih trditev, a niso našli ničesar.

Marty je v poročilu, ki ga je uradno predstavil 16. decembra, Thacija in vodstvo Osvobodilne vojske Kosova (OVK) označil za vodstvo kriminalne organizacije, ki se je ukvarjala s prekupčevanjem s človeškimi organi in mamil ter drugimi nezakonitimi dejanji.

Thaci je v petkovem pogovoru za kosovski časopis Koha ditore dejal, da je Martyjevo poročilo politični pamflet, ki je bil pripravljen v Srbiji ob blagoslovu Rusije. Zatrdil je, da poročilo ne bo spremenilo njegovih stališč v pogovorih s srbskim predsednikom Borisom Tadićem.