Trump je spet spregovoril o svojih najbolj priljubljenih temah: zidu na meji z Mehiko, medijih in zdravstveni reformi. Foto: Reuters
Trump je spet spregovoril o svojih najbolj priljubljenih temah: zidu na meji z Mehiko, medijih in zdravstveni reformi. Foto: Reuters
Phoenix
V Phoenixu se je zbralo več tisoč protestnikov, ki jih je policija pregnala s solzivcem. Foto: Reuters
Trump v Phoenixu nagovoril svoje privržence
Phoenix: protesti proti Trumpu, ki spet želi postaviti zid

Množici je dejal, da ga opozicijski demokrati ovirajo pri delovanju, in se odzval na obtožbe, ker je na shodih v Virginiji okrivil "obe strani". Tokrat je odgovornost za nasilje pripisal medijem, ki jih je obtožil, da so portal za skrajnodesničarske skupine, ki pa so "resnično neiskreni ljudje, ki ne marajo naše države", poroča BBC.

V 80-minutnem govoru je napovedal, da bo "najbrž razveljavil NAFTO", trgovinski dogovor z Mehiko in Kanado. "Spoštujem to, da nas je končno začel spoštovati," se je dotaknil tudi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in dodal: "Morda, najbrž ne, vendar morda se lahko iz tega izcimi kaj pozitivnega."

Trump je napovedal tudi, da bo kmalu pomilostil 85-letnega nekdanjega šerifa okrožja Maricopa Joeja Arpaia, za katerega je sodišče prejšnji mesec odločilo, da je kriv kršitve v rasno zaznamovanem sodnem primeru. Bela hiša je v izjavi za javnost predtem sicer sporočila, da na shodu o šerifu ne bodo govorili.

Trump okrcal McCaina
Obregnil se je tudi ob spodletele poskuse uvedbe zdravstvene reforme, ki bi nadomestila Obamacare. Na zadnjem senatnem glasovanju je odločal en glas, po katerem tudi najnovejši predlog ni začel veljati. "Oddaljeni za en glas. Ne bom omenjal imen, zelo predsedniško. Ne bom omenjal drugih senatorjev, ki so neodločni, ko gre za mejo in zločine. Nihče ne ve, za koga gre! Vidite, nisem omenil nobenih imen, zato so zdaj vsi srečni," je dejal Trump, pri čemer mislil na republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je po vrnitvi z operacije možganskega tumorja s svojim glasom odločil proti reformi.

Policija razgnala protestnike
Na govoru v mestni hiši se je zbralo več tisoč Trumpovih podpornikov, ki so vzklikali: "Zgradimo mejo" in "Naredimo Ameriko spet veliko." V bližini močno zavarovanega kongresnega centra, kjer je Trump imel govor, se je zbralo več tisoč protestnikov proti predsedniku, ki naj bi metali steklenice proti policiji, zato jih je ta pregnala s solzivcem in dimom.

Trump v Phoenixu nagovoril svoje privržence
Phoenix: protesti proti Trumpu, ki spet želi postaviti zid