Kosorjeva meni, da se je število slovenskih turistov povečalo zaradi otoplitve odnosov med državama na političnem parketu. Foto: EPA
Kosorjeva meni, da se je število slovenskih turistov povečalo zaradi otoplitve odnosov med državama na političnem parketu. Foto: EPA
morje, poletje, Piran, sončni zahod, kopanje, plavalci
Hrvaško je letos obiskalo še posebej veliko Ukrajincev. Foto: EPA

"Glede na vložen trud za to sezono in dobre rezultate v juliju ter kljub turističnemu minusu v prvi polovici letošnjega leta, verjamemo, da imamo možnosti za dobro turistično sezono," je bilo sporočilo hrvaške premierke Jadranke Kosor turističnim delavcem, ob čimer jim je namignila, da naj se turistom čim bolj smejejo, saj bodo le tako popravili morebiten slab vtis.

Kosorjeva verjame, da bodo številke ob koncu sezone boljše, še posebej pa je poudarila pomen obiska slovenskih turistov, ki jih je bilo v prvi polovici leta šest odstotkov več, v juniju pa kar 13 odstotkov več. Obisk sosedov si je treba zapomniti, je dejala. K vnovičnemu obisku Slovencev na hrvaški obali pa so po njenem mnenju prispevali predvsem izboljšani prijateljski odnosi na političnem nivoju med državama. Poleg slovenskih turistov se je za 20 odstotkov izboljšal obisk Rusov in Kitajcev, Ukrajincev pa je več za kar 41 odstotkov, k čemur je po njenem mnenju pripomogla sezonska odprava vizumov za njihove državljane.

Kosorjeva z ministrom za turizem obiskovalcem delila oglasne letake
Kako močno si Hrvaška želi oziroma potrebuje dobro turistično sezono, morda kaže tudi to, da se je po tiskovni konferenci Kosorjeva skupaj z ministrom za turizem Damirjem Bajsom in še nekaterimi drugimi delavci v turizmu, napotila na cestninsko postajo, kjer sta z ministrom potnikom delila promocijske brošure o Hrvaški in spominke ter jim zaželela prijetno počitnikovanje. Tako se je zgodilo prvič, da je hrvaški premier na cestninski postaji počel kaj takega, poroča Hrt.hr. Glede na reakcije presenečenih turistov v avtomobilih, pa so ti z veseljem na kratko poklepetali s premierko.

Bosta julij in avgust rešila sezono?
V prvih treh koncih tedna v juliju je namreč Hrvaško obiskalo 450.000 turistov več kot v istem obdobju lani. Julij bi tako lahko zmanjšal predsezonski minus, avgust pa bi številke lahko obrnil celo v plus. Bajs je še dejal, da se je Hrvaška na sezono dobro pripravila na vseh področjih, od prometa in policije do namestitev, ter da tudi on, tako kot premierka, verjame, da bodo povečana sredstva v oglaševanje kmalu obrodila sadove.

''Na Hrvaškem so dobrodošli prav vsi''
Tako sta Kosorjeva in Bajs odgovorila na novinarsko vprašanje, ki se je navezovalo na nedavni incident, ko sta v Zadru vinjena 47-letnik in 16-letnik napadla tri srbske državljane. Hrvaška je varna dežela, v njej so dobrodošli prav vsi, brez diskriminacije, sta dejala in poudarila, da je ob tem pomembno, da policija v takih postopkih ravna v skladu z zakoni, saj le to omogoča delovanje pravne države.