Sirija in Irak sta za tuje borce postala to, kar je bil Afganistan v 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters
Sirija in Irak sta za tuje borce postala to, kar je bil Afganistan v 90. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

Strokovnjaki ZN-a v poročilu opozarjajo, da je pritok tujih borcev večji kot kadar koli v zgodovini. Tuji borci po njihovem mnenju predstavljajo neposredno in dolgoročno grožnjo globalni varnosti. Najbolj množično odhajajo na bojišča v Iraku in Siriji.

V poročilu navajajo, da je število tujih borcev skokovito naraslo in se je od sredine leta 2014 do letošnjega marca povečalo za 71 odstotkov. Sirija in Irak sta z okoli 22.000 tujimi borci postala "pravo zaključno šolanje za skrajneže".

Poročilo, ki so ga pripravili strokovnjaki za spremljanje sankcij ZN-a proti Al Kaidi, opozarja, da bi poraz Islamske države v Iraku in Siriji lahko vodil v razkropitev izkušenih borcev po svetu.

Po podatkih ZN-a je okoli 6.500 tujih borcev tudi v Afganistanu, več sto pa v Jemnu, Libiji in Pakistanu. Veliko število borcev prihaja iz Tunizije, Maroka, Francije in Rusije, povečuje pa se število borcev, ki prihajajo z Maldivov, Finske iz Trinidada in Tobaga.

Združeni narodi ob tem pozivajo k večji izmenjavi obveščevalnih podatkov med državami, da bi lažje identificirali tuje borce.