Berdimuhamedov je v zadnjih treh letih sprejel nekaj gospodarskih reform, a malce počasneje mu gredo od rok politične reforme. Foto: EPA
Berdimuhamedov je v zadnjih treh letih sprejel nekaj gospodarskih reform, a malce počasneje mu gredo od rok politične reforme. Foto: EPA

Gurbanguli Berdimuhamedov je pred tremi leti prevzel vodenje srednjeazijske države, potem ko je umrl dotedanji avtokratski voditelj Saparmurat Nijazov, ki ni dovolil nobene opozicije in je gojil kult osebnosti. Po njegovi smrti je Berdimuhamedov odpravil nekaj najbolj drastičnih ukrepov svojega predhodnika in državo začel odpirati v svet, a stanje človekovih pravic je še vedno skrb vzbujajoče.

"Kdo bo prvi?"
Berdimuhamedov je vodja edine dovoljene stranke in kot njegov predhodnik je tudi sam alergičen na javne kritike njegovega vodenja države, zato tudi nova opozicijska stranka v resnici ne bo prava opozicija, saj nihče ne pričakuje, da se bo kdo izpostavil s kritikami na račun voditelja.

Vseeno se pričakuje, da bodo organizacije za človekove pravice pozdravile odločitev predsednika. Turkmenija se na indeksu medijske svobode, ki ga oblikuje organizacija Novinarji brez meja, nahaja skupaj s Severno Korejo, medtem ko ameriški Freedom House državo uvršča med najhujše kršilce človekovih pravic na svetu.

Na zasedanju vlade je Berdimuhamedov zagotovil, da bo mogoče v enem letu registrirati novo politično stranko, če se bo kdo odločil za ta korak. "Oblikovanje opozicijskih strank bo pomemben dogodek v družbenem in političnem življenju države. Naša družba se bo tako še naprej razvijala na demokratičen način," je prepričan predsednik.