Med obsojenimi na očitno montiranem procesu so bili častniki, novinarji, odvetniki, akademiki. Foto: Reuters
Med obsojenimi na očitno montiranem procesu so bili častniki, novinarji, odvetniki, akademiki. Foto: Reuters

Sodišče je razveljavilo sodbe sodišča nižje stopnje v Carigradu, ker na sojenju niso bili predloženi dokazi o načrtovanju državnega udara leta 2003. Dokazov o obstoju "teroristične organizacije", imenovane Ergenekon, ni bilo, je zatrdilo sodišče.

Prizivno sodišče je tudi ugotovilo, da se je sodišče nižje stopnje zanašalo na nezakonito pridobljene prisluhe, izjave skritih prič in nezakonite preiskave.

Med obsojenimi častniki, novinarji, odvetniki, akademiki
Gre za najnovejši preobrat v sodni sagi, v kateri je bilo obsojenih 275 častnikov, novinarjev, odvetnikov in akademikov zaradi domnevne zarote proti Erdoganu, ki je zdaj predsednik države. "Najvišji" obsojenec je bil nekdanji poveljnik turške vojske Ilker Basbug, ki je bil sprva obsojen na dosmrtno zaporno kazen, a je bil marca 2014 po odločitvi ustavnega sodišča izpuščen.

Številni obtoženci so bili po uspešni pritožbi zaradi kršenja pravic izpuščeni, vendar še vedno ne smejo potovati v tujino in glasno zahtevajo povrnitev izgubljenega ugleda.

Erdoganovi kritiki proces označujejo kot poskus obvladovanja vojske, ki je desetletja krojila turško politiko. Tako je med letoma 1960 in 1997 odstranila kar štiri (civilne) vlade.