Tusk je obljubil, da se bo odmaknil od agresivne zunanje politike bratov Kaczynski. Foto: Reuters
Tusk je obljubil, da se bo odmaknil od agresivne zunanje politike bratov Kaczynski. Foto: Reuters
Jaroslaw Kaczynski
Po mnenju mnogih je premier Kaczynski državo 'zapackal' z razvojnim modelom Izraela. Foto: Reuters

Poljaki so zavrnili populizem, strah, poveličevanje samega sebe, aroganco in protinemške fobije.

Volitve na Poljskem
Poljaki so jasno pokazali svojo voljo. Foto: Reuters

Zmaga njegove Civilne platforme na predčasnih parlamentarnih volitvah bo končala obdobje dveletnega izolacionizma, nacionalizma in nestrpnosti dozdajšnjega premierja Jaroslawa Kaczynskega, se strinja večina poljskih in tujih medijev.

"Nedavne volitev so bile neke vrste plebiscit," je dejal Stanislaw Kurski, namestnik glavnega urednika najbolj branega poljskega časopisa Gazeta Wyborcza. "Poljaki so zavrnili populizem, strah, poveličevanje samega sebe, aroganco in protinemške fobije. Poleg tega so se izrekli proti izsiljevanju, vohunjenju in provokacijam."

Zmaga trdno v Tuskovih rokah
Tuskova platforma je na volitvah dobila kar 42 odstotkov glasov, daleč več kot katera koli posamična stranka od leta 1989 naprej. Poleg nje bo v parlamentu tretjino mest zasedla Kaczynskijeva populistična stranka Zakon in pravičnost, nekaj poslancev pa bodo imeli tudi levosredinski socialdemokrati in nekdanji komunisti.

Oddahne si lahko tudi EU
Po letu dni, v katerem je premier nenehno oviral oblikovanje politik Evropske unije in povzročil, da je poljska diplomacija postala tarča posmeha, je Tusk svojim sodržavljanom obljubil velike spremembe. "Poljska bo prva, ki bo ratificirala reformno pogodbo EU-ja," je zagotovil podpredsednik Civilne platforme Bronislaw Komorowski in dodal, da bodo s tršimi finančnimi ukrepi skušali zagotoviti, da bo država v petih letih zrela za sprejem evra.

Lena Kolarska-Bobinska, direktorica inštituta za javne zadeve, je dejala, da sta se brata Kaczyinski pri modelu razvoja države zgledovala po Izraelu, saj sta želela Poljsko spremeniti v agresivno in nacionalistično družbo, ki naj bi jo obkrožalo več (namišljenih) sovražnikov.

Obisk Bruslja, Berlina in Washingtona
Najverjetnejši novi premier Tusk je predsednika Lecha Kaczynskega, Jaroslawovega dvojčka, tudi pozval, naj pripomore k čimprejšnjem oblikovanju nove vlade. Nekateri namreč namigujejo, da bi lahko predsednik s podelitvijo mandatarstva zavlačeval in tako vplival na izbiro nove vlade.

Ustava določa, da ima predsednik po prvem sklicu novega parlamenta, ki se bo sestal petega novembra, dva tedna časa za predlaganje premierja. Ko so Tuska vprašali, kam ga bo kot novega premierja najprej vodila pot, je odgovoril: "Bruselj, Washington in Moskva."

Poljaki so zavrnili populizem, strah, poveličevanje samega sebe, aroganco in protinemške fobije.