Unifilova baza v okrožju Ebel El Saki Mardžejun na jugu Libanona. Foto: EPA
Unifilova baza v okrožju Ebel El Saki Mardžejun na jugu Libanona. Foto: EPA

"Danes zjutraj so pripadniki mirovnih sil na položaju blizu Kfarkele opazili, da je tank izraelskih sil merkava streljal na njihov opazovalni stolp. Dve kameri sta bili uničeni, stolp pa poškodovan," je na omrežju Telegram sporočila mirovna misija Združenih narodov v Libanonu in dodala, da so ponovno priča "neposrednemu in očitno namernemu obstreljevanju".

"Izraelsko vojsko in vse akterje opozarjamo na njihove obveznosti, da zagotovijo varnost in zaščito osebja in lastnine ZN-a ter da vedno spoštujejo nedotakljivost prostorov ZN-a," so dodali.

Izraelska vojska je od četrtka izvedla več napadov na poslopja in pripadnike mirovne misije Unifil, v katerih je bilo ranjenih več mirovnikov. Iz sveta so se zvrstile številne obsodbe in izrazi zaskrbljenosti zaradi napadov.

Misija Unifil je bila sicer ustanovljena leta 1978, da bi nadzorovala umik izraelske vojske po prvi invaziji v Libanon.

V napadu izraelske vojske na Nabatijo med 16 smrtimi žrtvami tudi župan mesta

Posledice izraelskih napadov na mesto Nabatija. Foto: Reuters
Posledice izraelskih napadov na mesto Nabatija. Foto: Reuters

Izraelska vojska je napadla mesto Nabatija na jugu Libanona, kjer je bilo po navedbah ministrstva za zdravje ubitih najmanj 16 ljudi. Med njimi je tudi župan mesta. Izrael trdi, da je v napadu na mesto ciljal položaje šiitskega gibanja Hezbolah.

"16 ljudi je umrlo, 52 drugih pa je bilo ranjenih," je v izjavi navedlo ministrstvo. Oblasti so sprva poročale o petih smrtnih žrtvah.

Pred tem je guvernerka regije Nabatija Hovaida Turk sporočila, da je Izrael izvedel 11 napadov na istoimensko mesto in okoliška območja. Dodala je, da je bil župan mesta Ahmad Kahil ubit med sestankom v občinski stavbi. Tudi reševalci, povezani s Hezbolahom, so potrdili smrt župana. Dodali so, da je bila v napadih poškodovana tudi zdravstvena ustanova, dva zdravnika pa sta bila ubita.

Izraelska vojska pa je medtem sporočila, da je v napadu na Nabatijo zadela več deset ciljev Hezbolaha. Med drugim naj bi uničila podzemno infrastrukturo gibanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanonski premier Nadžib Mikati je obsodil napade na Nabatijo in opozoril, da so bili ti "namerno usmerjeni na sestanek občinskega sveta, ki je razpravljal o razmerah v mestu". Ob tem se je vprašal o smiselnosti zahteve ZN-a po prekinitvi ognja, "če vse države sveta niso sposobne odvrniti očitne agresije proti libanonskemu ljudstvu", poroča britanski BBC.

"Kaj lahko sovražnika odvrne od njegovih zločinov, ki so prišli tako daleč, da so tarča napadov tudi mirovne sile na jugu države? Na kakšno rešitev lahko upamo v luči te realnosti?" je še dodal.

Dim nad Bejrutom po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Dim nad Bejrutom po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Izrael znova napadel Bejrut

Izrael je pred tem znova napadel Bejrut, kjer je bilo po navedbah izraelske vojske tarča podzemno skladišče strateškega orožja Hezbolaha v južni soseski Dahija, ki velja za oporišče proiranskega šiitskega gibanja.

Pred napadom je izraelska vojska prebivalce zgradbe na območju Haret Hreik v soseski v južnem predmestju libanonske prestolnice pozvala k takojšnji evakuaciji. "Ste v bližini objektov in interesov, ki so povezani s Hezbolahom, proti kateremu bodo izraelske oborožene sile delovale v bližnji prihodnosti," je izraelska vojska sporočila v izjavi v arabščini. Prebivalce so opozorili, naj se umaknejo najmanj 500 metrov od zgradbe in njene bližnje okolice.

Izraelska vojska je v zadnjih tednih večkrat bombardirala južni del Bejruta in izvedla nekaj napadov tudi v drugih delih libanonske prestolnice, vendar v zadnjih dneh ni bilo poročil o napadih. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je v Libanonu umrlo najmanj 1356 ljudi, odkar je Izrael prejšnji mesec okrepil bombardiranje severne sosede, čeprav je dejansko število najverjetneje višje.

Pred bombardiranjem Bejruta je bilo v izraelskem napadu na mesto Kana jugovzhodno od Tira na jugu Libanona ubitih najmanj deset ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je sporočila, da je ponoči z juga Libanona na sever Izraela poletelo približno 50 izstrelkov, med katerimi so bile rakete, brezpilotni letalniki in drugi projektili, ki so jih prestregli sistemi izraelske zračne obrambe. O žrtvah in škodi ni poročil.

Hezbolah pa po lastnih navedbah nadaljuje napade na sever Izraela. Med drugim trdi, da je z raketo napadel tank izraelske vojske merkava v bližini obmejne vasi Ramia.

Kasem je v torkovem videonagovoru Izraelu ponudil premirje. Foto: Reuters
Kasem je v torkovem videonagovoru Izraelu ponudil premirje. Foto: Reuters

Netanjahu zavrača prisotnost Hezbolaha na meji

Namestnik vodje Hezbolaha Naim Kasem je v torek v videonagovoru Izraelcem sporočil, da je prekinitev ognja edina rešitev spora, ki bi razseljenim civilistom omogočila vrnitev na sever Izraela. V nasprotnem primeru je napovedal nadaljevanje napadov.

Netanjahu je nato zavrnil idejo prekinitve ognja, po kateri bi Hezbolah ohranil prisotnost blizu meje z Izraelom. V telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom je dejal, da nasprotuje "enostranski prekinitvi ognja, ki ne spreminja varnostnih razmer v Libanonu".

Izrael se namreč zavzema za tamponsko območje ob meji z Izraelom, na katerem ne bi bilo Hezbolahovih borcev. Brez tega in ukrepov, ki bi Hezbolahu onemogočili ponovno oborožitev, Izrael ne bo privolil v noben dogovor, je v izjavi v torek še dodal Netanjahujev kabinet.