Obama se je pred začetkom vrha srečal z ukrajinskim predsednikom. Foto: EPA
Obama se je pred začetkom vrha srečal z ukrajinskim predsednikom. Foto: EPA
Jedrsko orožje
Zasedanja v Washingtonu se udeležujejo vse države z jedrskim orožjem razen Irana, Severne Koreje in Sirije. Foto: Reuters/Ikonografika Dnevnik
Barack Obama
Ameriški predsednik gosti enega najpomembnejših dogodkov na temo jedrske varnosti v zadnjih desetletjih. Foto: EPA
Jedrski vrh v Washingtonu
Jedrski vrh v Washingtonu

Iz Bele hiše so sporočili, da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič na dvostranskem srečanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo obljubil, da se bo Ukrajina v prihodnjih dveh letih znebila obogatenega urana, s katerim bi lahko izdelali jedrsko orožje.

"Ukrajina je napovedala ključno odločitev, da se bo znebila zaloge svojega obogatenega urana do naslednjega jedrskega vrha leta 2012," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Gibbs. "To je nekaj, za kar so si ZDA prizadevale več kot deset let, saj ima Ukrajina dovolj urana za izdelavo več jedrskih bomb," je še dodal Gibbs.

Največje jedrsko srečanje v zadnjih letih
V Washingtonu se začenja jedrski vrh, kjer se bo najmanj 47 voditeljev svetovnih držav dogovarjalo o tem, kako zaščititi jedrski material, predvsem plutonij in visoko oplemeniteni uran, ki se lahko uporabita za izdelavo jedrskega orožja. Med udeleženci vrha v Washingtonu bodo tudi voditelji Nemčije, Rusije, Indije, Kitajske in Pakistana, ob robu vrha pa se bo ameriški predsednik srečal s številnimi svetovnimi voditelji, med njimi tudi s kitajskim predsednikom Hu Džintaom.

Izrael bo na vrhu predstavljal le namestnik premierja, saj naj bi bila izraelska vlada zaskrbljena, da bosta Egipt in Turčija izkoristila priložnost in izpostavila vprašanje izraelskega jedrskega arzenala.

Irana in Severne Koreje ne bo v Washington
Na vrhu v Washingtonu pa ne bo Irana in Severne Koreje, držav, ki imata po mnenju mednarodne skupnosti sporne jedrske ambicije, po mnenju ZDA pa kršita dogovor o neširjenju jedrskega orožja. Na listi povabljenih držav ni tudi Sirije, saj so ZDA prepričane, da ima Damask jedrske ambicije.

Čeprav vprašanja Irana in njegovega jedrskega programa ni na dnevnem redu pogajanj, pa bo zagotovo v središču številnih neformalnih pogajanj, poroča BBC.

Obama se boji jedrskih ambicij terorističnih organizacij
Ameriški predsednik Barack Obama je pred začetkom vrha dejal, da je največja grožnja ZDA možnost, da bi se katera izmed terorističnih organizacij dokopala do jedrskega orožja. "Največja grožnja za varnost ZDA, tako na krajši kot na daljši rok, je možnost, da se teroristične organizacije dokopljejo do jedrskega orožja," je povedal predsednik Obama. "To bi lahko spremenilo varnostne razmere naše države in vsega sveta za nekaj prihodnjih let," je še dodal Obama in izrazil prepričanje, da skupine, kot je Al Kaida, ne bodo oklevale pri uporabi jedrskega orožja.

"Če se bo zgodila jedrska eksplozija v New Yorku, Londonu ali Johannesburgu, bodo ekonomske, politične in varnostne posledice za ves svet pogubne," je povedal Obama.

Obama poln besed hvale za JAR
Ameriški predsednik je ob tem pohvalil Južnoafriško republiko, ki je prva država, ki je opustila svoj jedrski program. "Južnoafriška republika je dobila status moralnega voditelja, ko se je v 90. letih prostovoljno odpovedala svojemu jedrskemu programu," je še povedal Obama in se zahvalil južnoafriškemu predsedniku Jacobu Zumi za pogum, ki ga je pokazala njegova vlada glede neširjenja jedrskega orožja.

ZDA z Obamo spreminjajo jedrsko politiko
Vrh v Washingtonu se bo zgodil le teden po tem, ko je predsednik Obama najavil novo jedrsko politiko za ZDA. Obljubil je zmanjšanje ameriške jedrske oborožitve, ZDA se bodo vzdržale jedrskih poskusov in ne bodo uporabljale jedrskega orožja proti državam, ki ga nimajo.

Jedrski vrh v Washingtonu
Jedrski vrh v Washingtonu