Fadlala je bil rojen v svetem iraškem mestu Nadžaf in je nekoč šolske klopi obiskoval skupaj z vrhovnim iranskim verskim voditeljem, ajatolo Hamenejem. Foto: EPA
Fadlala je bil rojen v svetem iraškem mestu Nadžaf in je nekoč šolske klopi obiskoval skupaj z vrhovnim iranskim verskim voditeljem, ajatolo Hamenejem. Foto: EPA
Dom Fadlale
Vhod v hišo Fadlale v Bejrutu, ki je bila uničena v izraelskem napadu med ofenzivo na Libanon leta 2006. Foto: EPA

74-letni Fadlala je umrl v bejrutski bolnišnici Benham, kamor so ga prepeljali pred dvema tednoma, njegovo zdravstveno stanje pa se je močno poslabšalo v petek, ko je zaplet zaradi težav z jetri vodil do notranjih krvavitev.

Fadlala je bil podpornik islamske revolucije v Iranu in duhovni vodja šiitskega gibanja Hezbolah v njegovih začetkih, potem ko je Izrael leta 1982 napadel Libanon. Pozneje se je distanciral od svojih povezav z Iranom, toda do konca je ostal neizprosen kritik ZDA, ki jih je pogosto napadal v svojih pridigah.

V svojem življenju je preživel več poskusov atentata, med drugim tudi napad z avtomobilom bombo v južnem delu Bejruta leta 1985, ko je bilo ubitih 80 ljudi. Napad naj bi pod taktirko ameriške obveščevalne agencije Cia izvedli izurjeni libanonski obveščevalci, potem ko je bilo napadenih več ameriških tarč v Libanonu.

Navdušenje in nato razočaranje nad Obamo
Ameriški mediji so ga obtožili, da je odgovoren za ugrabitev ameriških talcev na vrhuncu državljanske vojne v Libanonu v 80. letih, vendar je sam vseskozi zavračal ugrabitve, ki so jih izvedle skrajne islamske skupine, in se javno izrekal proti njimi ter pozival k izpustitvi talcev.

ZDA so Fadlalo skupaj s trenutnim vodjem Hezbolaha, šejkom Hasanom Nasralo, leta 1995 pod predsednikom Billom Clintonom uvrstile na poseben seznam teroristov.

Čeprav je bil vseskozi oster kritik ZDA, pa je na začetku pozdravil prihod Baracka Obame v Belo hišo in pohvalil njegovo iskrenost, ko je dejal, da ZDA niso v vojni z islamom. No, kasneje si je premislil in začel znova kritizirati ZDA, ko je ugotovil, da je Obama zavajal Arabce in muslimane s svojimi napovedmi, da bo ubral drugačno politiko kot njegov predhodnik George Bush.

"Ženska naj udari nazaj"
V šiitskih verskih krogih je bil Fadlala znan po svojih zmernih stališčih glede družbenih vprašanj, pri čemer je v nasprotju s svojimi kolegi zavzemal zelo napredno in liberalno stališče glede vloge žensk v islamski družbi. Izdal je tudi versko obsodbo, fatvo, glede umorov iz časti in dejal, da lahko ženske, ki jih možje zlorabljajo, svojega moža udarijo nazaj.