Nekdanji argentinski predsednik je državo popeljal na pot demokracije. Foto: EPA
Nekdanji argentinski predsednik je državo popeljal na pot demokracije. Foto: EPA

Alfonsin se je dlje časa bojeval s pljučnim rakom, prejšnji teden pa je zbolel še za pljučnico, kar je bilo zanj usodno. Po objavi novice o tragični izgubi se je pred njegovo hišo v Buenos Airesu zbrala množica politikov, prijateljev in družinskih članov, ki so se prišli poklonit nekdanjemu predsedniku in v njegov spomin prižigali sveče.

Alfonsin, po izobrazbi pravnik, je predsednik postal leta 1983, potem ko je padel vojaški režim, ki je bil na oblasti od leta 1976. Ves čas vladanja vojaške hunte je bil Alfonsin njen glasni kritik, mednarodno veljavo pa si je pridobil, ko je obsodil in zaprl vojaške uradnike, ki so mučili in pobili okoli 30.000 domnevnih pripadnikov leve politične opcije. Proces je postal znan kot "argentinski Nürnberg".

Pod Alfonsinom Argentina padla v hudo krizo
Leta 1989 je Alfonsina na volitvah premagal peronist Carlos Menem, saj njegovi radikalni stranki ni uspelo preprečiti katastrofalne gospodarske krize. Inflacija je zrastla na rekordnih 200 odstotkov, prag revščine se je pod Alfonsinovo vladavino več kot podvojil in se dvignil na 25 odstotkov, argentinski peso pa je v štirih mesecih izgubil več kot 95 odstotkov vrednosti. Leta 1989 se je Alfonsin tako poslovil od argentinskega ljudstva z besedami: "Noben predsednik ne more od svojega ljudstva zahtevati neskončnih žrtev".

Alfonsin, ki se je v javnosti zadnjič pojavil oktobra lansko leto, ko je argentinska predsednica Cristina Fernandez v Buenos Airesu odkrila njegov doprsni kip, je bil pogumen in odločen moški. Kritiki mu sicer očitajo, da mu ni uspelo preprečiti hude gospodarske krize v Argentini, a za Argentino kljub temu predstavlja "simbol vrnitve k demokraciji" in človeka, ki je za njihove zločine kaznoval najvišje pripadnike vojaške hunte.

B. T.