V Sudanu je zaradi revščine ogroženih najmanj 1,4 milijona ljudi. Foto: EPA
V Sudanu je zaradi revščine ogroženih najmanj 1,4 milijona ljudi. Foto: EPA

Unicef je zaprosil za 805 milijonov dolarjev sredstev, s katerimi naj bi pomagali na milijone otrokom in njihovim materam. Kar 331 milijonov dolarjev naj bi namenili Sudanu, kjer je samo zaradi nemirov v pokrajini Darfur vprašljivo preživetje 1,4 milijona otrok.

Na jugu Sudana je do nedavnega divjala tudi državljanska vojna, v kateri je bilo dva milijona žrtev, štirje milijoni ljudi pa so bili pregnani z domov. Direktor Unicefa za izredne razmere Daniel Toole je ocenil, da bo letošnje leto najbolj pomembno za Sudan.

"Po koncu vojne se bodo ljudje po njegovem mnenju želeli vrniti na domove in živeti normalno življenje. Če ne bodo videli šol, bolnišnic in drugih vidnih sprememb, ne bodo zadovoljni, v skrajnem primeru pa se bodo spet zatekli k orožju," meni Toole. Dodal je, da je denar lažje zbrati v primeru naravnih katastrof, odziv po koncu dolgotrajnih vojn pa je po njegovih besedah zelo slab.

Denar naj bi med drugim namenili tudi DR Kongu, Etiopiji in Ugandi. V teh državah otroci živijo v skrajni revščini, brez dostopa do izobraževanja ali osnovnih zdravstvenih uslug.