Airbus in Air France financirata že četrto iskanje razbitin in črnih skrinjic padlega letala. Prve ostanke so našli kmalu po nesreči. Foto: EPA
Airbus in Air France financirata že četrto iskanje razbitin in črnih skrinjic padlega letala. Prve ostanke so našli kmalu po nesreči. Foto: EPA

Francoski urad za preiskovanje nesreč je v nedeljo zvečer sporočil, da so preiskovalci razbitine našli v zadnjih 24 urah.

"Preiskovalci so potrdili, da razbitine pripadajo Airbusovemu letalu," je povedal urad, ob tem pa so sporočili še, da naj bi ostanke letala odkrila robotska podmornica in da so ostanki skupaj na enem mestu.

Med najdenimi razbitinami sta motor in trup letala, v njem pa posmrtni ostanki potnikov, kar bo omogočilo tudi identifikacijo. Francoski prometni minister Thierry Marriani je povedal, da bodo o podrobnostih najprej obvestili svojce žrtev in šele nato javnost.

Zadnje, četrto iskanje črnih skrinjic se je začelo konec marca, opravlja pa ga ameriški oceanografski inštitut Woods Hole s pomočjo močnih senzorjev in računalnikov za analizo.

Preiskavo, ki poteka na 10.000 kvadratnih kilometrih morskega dna do globine štirih kilometrov in bo stala 12,5 milijonov dolarjev, financirata Air France in Airbus, v njej pa sodelujejo tudi podvodni roboti.

V nesreči umrlo 228 ljudi
Letalo na poti iz Rio de Janeira v Pariz je med hudim neurjem 1. junija 2009 padlo v ocean, umrlo pa je vseh 228 potnikov in članov posadke. Med prvimi preiskavami so odkrili trupla in dele letala, ne pa tudi črnih skrinjic, s pomočjo katerih želijo odkriti vzrok nesreče.

Obstaja več domnev, kaj je povzročilo nesrečo, med njimi je tudi okvara senzorjev za hitrost, a je to brez črnih skrinjic nemogoče potrditi.

Francosko sodišče je pred kratkim vložilo preliminarno obtožnico o nenaklepnem uboju proti francoski proizvajalki letal Airbus, ki omogoča nadaljnjo preiskavo nesreče.