Mnogi menijo, da črnih skrinjic, ki bi pojasnili izginotje letala, nikoli ne bodo našli, saj sta globoko na oceanskem dnu. Foto: EPA
Mnogi menijo, da črnih skrinjic, ki bi pojasnili izginotje letala, nikoli ne bodo našli, saj sta globoko na oceanskem dnu. Foto: EPA
Vremenska slika
Vremenska slika v trenutku, ko je letalo A330 izginilo nad Atlantskim oceanom. Foto: EPA
Žalujoči
Svojci še vedno upajo, da bodo našli ostanke bližnjih. Foto: EPA

Kaj se je zgodilo z 228 potniki, morda nikoli ne bomo izvedeli, saj preiskovalci v Atlantskem oceanu še vedno iščejo črni skrinjici. Družba Air France je svojcem potnikov na letalu že svetovala, da naj opustijo vsakršno upanje na preživele, saj je jasno, da ni bilo pristanka.

In ravno (ne)pristanek letala A330 je v strokovni javnosti sprožil številne polemike o tem, kaj se je pravzaprav zgodilo. Francoski časopis Le Monde, ki se sklicuje na vir blizu preiskave, trdi, da je letalo letelo prepočasi glede na vremenske razmere. Proizvajalec Airbus naj bi zato že izdal napotke o optimalni hitrosti letenja v vremenskih nevšečnostih.

Bo pomagalo pričanje španskega pilota?
Morda bo pomagalo pričanje pilota španskega letala, ki je v tistem trenutku nad Atlantskim oceanom pilotiral letalo air comet na poti iz Lime v Madrid. Za španski časnik El Mundo je dejal, da je v trenutku, ko je francosko letalo izginilo z radarskega zaslona, na nebu videl "intenziven žarek bele svetlobe".

Poudaril je, da niso slišali nikakršnega signala za pomoč, tudi trenutek pred izginotjem ne. Predstavnik za odnose z javnostmi madridske letalske družbe Air Comet izjave pilota še ni komentiral.

Letalo le ni eksplodiralo
Kot poroča francoski časopis La Figaro, ki se sklicuje na neimenovan vir, naj bi prvi znaki kazali na eksplozijo, ki je na letalu odjeknila, ko je bilo to še v zraku, in ne na uničenje letala, ko je prišlo v stik z morjem, saj so ostanki letala raztreseni na območju 300 kilometrov. Tiskovni predstavnik francoske vojske je na vprašanje o možnosti eksplozije bombe dejal, da za zdaj ne izključujejo nobene možnosti.

Nemški strokovnjak za letalstvo Heinrich Grossbongard je za medije dejal, da zadnje sporočilo, ki ga je posadka poslala pred padcem v morje, ne kaže na silovito eksplozijo. To je potrdil tudi brazilski obrambni minister Nelson Jobim, saj po njegovih besedah sledi nafte kažejo, da ta ni zgorela.

Letalo A330 je na poti iz Rio de Janeira v Pariz z 228 potniki z radarskih zaslonov izginilo v ponedeljek. Letalo je še tri minute po tem, ko je vstopilo v nevihtno območje, oddajalo avtomatična sporočila, potem pa je v pilotovi kabini začelo zmanjkovati električne energije in letalo je izginilo z radarskih zaslonov.

K. Š.