Foto:
Foto:
V DR Kongo se razmere po končani državljanski vojni še niso umirile.

Spopad med pripadniki pakistanskih mirovnih enot in milicami se je zgodil na severovzhodu države v pokrajini Ituri. Kot so dejali pri Združenih narodih, bi bilo žrtev med uporniki lahko še več, saj so mirovne enote v spopadu upornike napadle tudi s helikopterji.

Drugi vir je pojasnil, da so z napadom na upornike enote ZN-a nakazale resen pristop k umirjanju razmer v državi in prizadevanje za spoštovanje mirovnega sporazuma. Žrtve so predvsem člani Nacionalistične in integracijske fronte, katere voditelj je bil aretiran zaradi suma vpletenosti v napad na bangladeške mirovne enote na istem območju nekaj dni pred tem.

V tem napadu je bilo ubitih devet pripadnikov bangladeških modrih čelad. To je bil najhujši napad na ZN po začetku mirovne operacije leta 1999 v nekdanjem Zairu in današnjem DR Kongu. V državi je danes okoli 12.000 pripadnikov mirovnih enot, ki skrbijo za leta 2002 podpisani mirovni sporazum, s katerim se je končala petletna državljanska vojna v državi. Predstavniki ZN-a so že napovedali nove akcije proti upornikom.

Napetosti v državi povzroča boj za oblast med etničnima skupinama Hema in Lendu. Slednji so pripadali tudi uporniki, ki so jih napadle enote ZN-a.