Foto: EPA
Foto: EPA

"Vsa moja podpora gre katoličanom v naši državi po grozljivem umoru duhovnika v departmaju Vendee," je na Twitterju zapisal francoski notranji minister Gerald Darmanin, ki se je že odpravil na kraj dogodka.

Neimenovani vir blizu preiskave je za AFP povedal, da se je moški po umoru odpravil na policijo in povedal, da je ubil duhovnika. Vir je prav tako razkril, da je umorjeni duhovnik že več mesecev gostil osumljenca.

39-letni moški je bil že sicer pod sodnim nadzorom zaradi suma povzročitve požara v katedrali v Nantesu julija lani, kar je tudi priznal.

Pred požigom je moški prostovoljno delal v katedrali.

Sprva je bil moški v pridržanju, nato pa so ga pod posebnim nadzorom izpustili na prostost. Zdravil se je v psihiatrični bolnišnici, a je konec julija ustanovo zapustil.

Umor naj ne bi bil teroristične narave

V Franciji velja poostrena pozornost zaradi tveganja za napade na cerkve, potem ko je oktobra lani skrajni islamist iz Tunizije v cerkvi v Nici ubil tri ljudi. Tokratni umor naj sicer ne bi bil povezan s terorizmom.

Predsednik države Emmanuel Macron je prizadeti verski skupnosti v Montfortainsu in vsem katoličanom v Franciji izrazil sočutje, premier Jean Castex pa osuplost in sočustvovanje.

Napad je leto dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih bo to ena od pomembnih tem, nemudoma sprožil polemiko glede priseljevanja.

Voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen je vlado obtožila pomanjkljivega ukrepanja, češ da "si v Franciji lahko nezakoniti pribežnik, zažgeš katedralo, nisi izgnan, nato pa zagrešiš novo kaznivo dejanje in umoriš duhovnika".

Darmanin ji je odgovoril, da ustvarja polemiko, ne da bi poznala dejstva, saj da moškega niso mogli izgnati, dokler je bil pod sodnim nadzorom.