Tako kot slovenski se bodo tudi hrvaški vojaki prevažali v finskih oklepnikih. Foto: EPA
Tako kot slovenski se bodo tudi hrvaški vojaki prevažali v finskih oklepnikih. Foto: EPA

Raketni topnjači razreda Helsinki v lasti finske vojaške mornarice sta dolgi 45 metrov, medtem ko posadka šteje okoli 30 mornarjev. Hrvaški obrambni minister Branko Vukelić, ki je s predstavniki finskega podjetja podpisal deset milijonov vredno pogodbo, je poudaril, da se je s podpisom pogodbe začela posodobitev hrvaške vojske, čeprav gre za 22 let stari ladji.

Po besedah Vukelića gre za "offset program" s finskimi partnerji, ki v ceno vključuje urjenje hrvaških mornarjev, prenos tehnologije in rezervne dele za prihodnjih deset let. "Z nakupom smo privarčevali približno deset milijonov evrov, ker bi za posodobitev naših raketnih topnjač razreda Petar Krešimir IV porabili 20 milijonov evrov. Zdaj ko smo kupili finske vojaške ladje, lahko prodamo eno izmed naših starih raketnih topnjač," je nakup pojasnil Vukelić.

Lani je Zagreb s Patrio podpisal pogodbo o nakupu 84 osemkolesnikov AMV 8 x 8, ki bodo Hrvaško stali 112 milijonov evrov. Hrvaško obrambno ministrstvo se je pogajalo tudi o nakupu 42 šestkolesnikov, vendar je bila za sosede ponudba Patrie predraga.

G. V.