Obama na zadnjem obisku Havajev takole sproščeno liže tamkajšnjo specialiteto, shave ice, in se ne obremenjuje kaj dosti zaradi obtožb, da v resnici ni bil rojen na tem ameriškem otočju. Foto: EPA
Obama na zadnjem obisku Havajev takole sproščeno liže tamkajšnjo specialiteto, shave ice, in se ne obremenjuje kaj dosti zaradi obtožb, da v resnici ni bil rojen na tem ameriškem otočju. Foto: EPA
'Ne Bog ne Obama nimata rojstnega lista!' piše na transparentu enega od rojstnikov na nekem zborovanju proti Obami. Foto: flickr

Polkovnik Terrence Lakin je eden od 27 odstotkov Američanov, ki po zadnji anketi CNN-a ne verjamejo, da je bil Obama, ki je ravno pred dnevi praznoval 49. rojstni dan, res rojen na Havajih.
Z utrjevanjem teorije zarote, da imajo v Beli hiši tujca, se kratkočasijo v tako imenovanem gibanju "rojstnikov". Govorice so se začele še v času predsedniške kampanje leta 2008, ko se je Obama potegoval proti republikancu McCainu, ki resnično ni bil rojen v ZDA, ampak v Panami. Vendar pa v ameriški vojaški coni, kar menda šteje kot rojstvo v ZDA. Ameriška ustava zahteva, da je lahko predsednik ali predsednica le oseba, ki je rojena na ozemlju ZDA.

"Predsednik ni legitimen, torej tudi njegovi ukazi niso"
Gibanje rojstnikov tudi slabi dve leti po Obamovi izvolitvi še vedno živi v republikanski stranki. "Ni presenetljivo, da so med vprašanimi vidne velike razlike med obema strankama, a tudi večina republikancev misli, da je bil Obama rojen v ZDA," je povedal Keating Holland, direktor javnomnenjskih anket CNN-a. 41 odstotkov vprašanih republikancev je odgovorilo, da je Obama "zagotovo" ali "verjetno" ni bil rojen v ZDA.
Podpolkovnik Lakin je bil do oktobra 2008, ko ga je začelo mučiti vprašanje Obamovega rojstva povsem normalen, celo nadpovprečno dober vojaški zdravnik, ki si je v 17-letni karieri prislužil kupe medalj in odlikovanj. Potem pa si je vtepel v glavo, da nima legitimnega predsednika in zatorej njegovi ukazi niso legitimni. Aprila je zavrnil štiri ukaze, da gre v Afganistan in sledila je obtožnica. Lakin lahko sicer širi teorije zarote, vendar pa ga čaka nečasten odpust iz vojske in do dve leti zapora.

Na Havajih imajo skeptikov dovolj
Tožilci morajo le dokazati, da je Lakin zavrnil legitimen ukaz, kar ne bo težko, razlog pa ni pomemben. Lakin je sicer Obami ponudil roko sprave in dejal, da ga bo ubogal, ko bo videl dokaz, da je res rojen na Havajih, ne pa v Keniji. Uradne objave rojstnega lista, ki jih je bilo nešteto v resnih medijih, zanj niso dovolj. Želi papir s podpisom zdravnika, ki je Obamo spravil na svet.
Na Havajih jim je sicer počasi dovolj posebnežev, ki ministrstvu za zdravstvo ne dajo miru z zahtevami po Obamovem rojstnem listu in so v sredo sprejeli zakon, ki državnim uslužbencem dovoljuje, da zavrnejo take zahteve. Podpisala ga je republikanska guvernerka Havajev Linda Lingle.
Dejala je, da je bil Obama rojen v bolnišnici Kapiolani v Honoluluju, da njeni podrejeni res nimajo časa za odgovarjanje na odgovorjena vprašanja in da to odvrača pozornost od resnih problemov, s katerimi se soočajo ZDA.
Desničarsko podpihovanje
A rojstnike še vedno spodbujajo nekatere javne osebnosti, kot denimo nekdanji CNN-ov komentator Lou Dobbs in republikanska kongresnica Michele Bachmann. V svoji zloglasni radijski oddaji je desničarski komentator Rush Limbaugh v sredo izjavil: "Pravijo nam, da je 4. avgust njegov rojstni dan. O tem nismo videli nobenega dokaza."

Na prodajnih policah pa se v ZDA v najbolj rumenih in nekredibilnih revijah redno pojavljajo pompozni naslovi kot: "Razkrivamo: Obama rojen v Keniji!"