Napad je bil usmerjen proti vladi. Foto: EPA
Napad je bil usmerjen proti vladi. Foto: EPA
Mogadiš
Mogadiš je nenehno prizorišče uporniških napadov. Foto: EPA
V Mogadišu samomorilec ubil 19 ljudi

Napad se je zgodil, medtem ko so v krajevnem hotelu Šamo, ki ga pogosto uporabljajo tuji človekoljubni delavci, diplomati in novinarji, podeljevali diplome, česar se jo je udeležilo več predstavnik vlade. Med mrtvimi so ministri za zdravje, šolstvo in visoko izobraževanje. Dubajska televizija poroča, da je med žrtvami tudi njen snemalec, večina žrtev pa naj bi bila med študenti.

Somalijski minister za informiranje Dahir Mohamud Gele je dejal, da je bil samomorilski napadalec preoblečen v žensko z zakritim obrazom. "Kar se je zgodilo, je nacionalna katastrofa," je izgubo svojih kolegov opisal minister.

To je najhujši napad v Somaliji po juniju, ko so islamski skrajneži v samomorilskem napadu v hotelu v obmorskem mestu Baladvajne ubili ministra za varnost in še 30 ljudi.

Al Šahab in Al Akida z roko v roki
Somalija se že skoraj dve desetletji utaplja v brezvladju in šibka vlada se v zadnjih letih bojuje proti islamskim upornikom, med njimi tudi proti skrajnežem iz vrst skupine Al Šahab, ki jo ZDA obtožujejo, da je podaljšana roka teroristične mreže Al Kaida v državah Afriškega roga. Vladni predstavniki predvidevajo, da ima Al Šahab v svojih vrstah več sto tujih borcev.

Somalijsko vlado podpirajo Združeni narodi, medtem ko ji pri skrbi za varnost pomagajo sile Afriške unije, vendar to ni dovolj, saj vladne sile niti v prestolnici Mogadiš nimajo popolnega nadzora in imajo v svojih rokah le nekaj ulic. Prav dan pred napadom naj bi vladne sile načrtovale novo ofenzivo proti upornikom.

Afriška unija je že spročila, da je napad ne bo odvrnil od odločenosti, da pomaga Somalijcem v njihovem iskanju miru in sprave. Po mnenju vodje afriške misije (Amisom) Vafule Vamunjinija je bil napad namenjen zastraševanju in izsiljevanju vlade. Zagotovil je, da se bo misija kljub temu nadaljevala.

Samo od leta 2007 je spopadih umrlo najmanj 19.000 ljudi, še milijon in pol pa jih je zapustilo domove. Skupaj s sušo in z lakoto so bili spopadi krivi, da je Somalija postala prizorišče ene največjih človeških katastrof na svetu. Brezvladje se je s kopnega preneslo tudi na morje, kjer so dejavni morski razbojniki, proti katerim se zdaj bojujejo vojaška ladjevja tujih držav.

V Mogadišu samomorilec ubil 19 ljudi