Koruzno krmo uporabljajo za prašiče, govedo in kokoši. Foto: EPA
Koruzno krmo uporabljajo za prašiče, govedo in kokoši. Foto: EPA

Že pred odkritjem aflatoksina so okoli 10.000 ton krme iz Srbije v Nemčijo dostavili 3.560 kmetijam v zvezni deželi Spodnja Saška. Zdravje ljudi naj ne bi bilo ogroženo.

Kontaminirana koruzna krma, ki jo uporabljajo za prašiče, govedo in kokoši, je sicer potencialno nevarna za človeka, saj bi rakotvorni aflatoksin lahko zaužili na primer prek kravjega mleka, je pojasnila Svetovna zdravstvena organizacija.

Čeprav je tveganje zelo majhno, so v Nemčiji poostrili testiranje mleka, so sporočili s kmetijskega ministrstva Spodnje Saške.

Srbija ne bo prepisovala od Evrope
Srbsko prebivalstvo že več dni skrbi odkritje aflatoksina v mleku. Tamkajšnja gospodarska zbornica je sicer danes poudarila, da je srbsko mleko kljub temu zdravo in varno, zato okoli aflatoksina, ki so ga odkrili v njem, ne bi smeli dvigovati toliko prahu.

V Srbiji sicer še nimajo točnih ocen škode, ki bo pri proizvodnji in izvozu hrane za živali ter mlečnih proizvodov nastala zaradi odkritja aflatoksina, a po nekaterih ocenah bi lahko škoda mesečno znašala okoli 50 milijonov evrov.

Težave z aflatoksinom so srbske oblasti rešile tako, da so dovoljeno količino v mleku dvignile za desetkrat, z 0,05 mikrograma na kilogram na 0,5 mikrograma. Po besedah ministra za kmetijstvo Gorana Kneževića je tako mleko povsem zdravo. Ob tem je zatrdil, da Srbija ne bo prepisovala evropskih predpisov.