V Nemčijo prihaja precej manj novih prosilcev za azil kot v prejšnjih letih. Foto: Reuters
V Nemčijo prihaja precej manj novih prosilcev za azil kot v prejšnjih letih. Foto: Reuters

Kot predvideva nemški notranji minister Thomas de Maiziere, bo skupno število prosilcev do konca leta ostalo pod 200.000.

Največje gospodarstvo v EU-ju je od leta 2015 sprejelo več kot milijon prosilcev za azil, med katerimi jih je približno polovica iz Sirije, Iraka in Afganistana. Rekordnih 890.000 so jih sprejeli leta 2015 po sklenitvi dogovora med EU-jem in Turčijo o zaustavljanju prebežnikov pred vstopom v EU in zaprtju balkanske begunske poti pa se je število novih prihodov zmanjšalo. Lani je bilo tako v Nemčiji 280.000 novih prosilcev za azil.

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila zaradi t. i. politike odprtih vrat deležna številnih kritik. Tudi krščanskosocialna unija (CSU), sestrska stranka kanclerkine krščanskodemokratske unije (CDU), je dolgo pozivala k omejitvi prihoda novih prosilcev na največ 200.000 letno, v kar je Angela Merkel privolila.

Begunska politika bo tudi ena od osrednjih tem uvodnih koalicijskih pogovorov med CDU-jem, CSU-jem in socialdemokrati (SPD), ki se bodo predvidoma začeli januarja. SPD namreč nasprotuje načrtu CSU-ja za določitev zgornje meje števila beguncev, CDU in CSU pa zahtevam SPD-ja za možnost hitrejšega združevanja družin prosilcev za azil.