Lavrov je prvi tuji državnik, ki je Pjongjang obiskal po izstrelitvi rakete. Foto: EPA
Lavrov je prvi tuji državnik, ki je Pjongjang obiskal po izstrelitvi rakete. Foto: EPA

Za umik s šeststranskih pogajanj o spornem severnokorejskem jedrskem programu, v katerem poleg obeh Korej sodelujejo še ZDA, Rusija, Kitajska in Japonska, se je Pjongjang odločil, potem ko je Varnostni svet ZN-a obsodil izstrelitev severnokorejske rakete v začetku aprila.

Pjongjang trdi, da je šlo za izstrelitev prvega satelita, a mnoge države dvomijo o resničnosti teh navedb in menijo, da je šlo za prikrit poskus izstrelitve balistične rakete. VS je to dejanje obsodil s predsedniško izjavo in ne z resolucijo, saj sta ji nasprotovali Kitajska in Rusija.

"Čustva so nepotrebna"
Da bi severnokorejsko stran prepričal o vrnitvi k pogajanjem, se je v Pjongjang odpravil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, a pri tem ni bil uspešen. Že v četrtek je po pogovorih s severnokorejskim zunanjim ministrom Pak UI Čunom povedal, da sam trenutno ne pričakuje preboja.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je delegacija Lavrova prisluhnila stališču Severne Koreje, da šeststranskih pogajanj ne potrebuje več. Lavrov je sicer po pogovorih s Pakom ponovil stališče, da Rusija nasprotuje mednarodnim sankcijam proti državi.

Po besedah Lavrova gre za zapleteno situacijo, v kateri nihče ne bi smel podleči čustvom, ampak bi se morali osredotočiti na že obstoječe temelje. Ruskega zunanjega ministra zdaj čakajo še obisk Seula.

G. V.