Poslopje srbskega predsedstva so takoj obkolili policisti. Foto:
Poslopje srbskega predsedstva so takoj obkolili policisti. Foto:
Bombaš v predsedniški palači

Policiji je 57-letnemu Draganu Mariću najprej uspelo odvzeti eno bombo, vendar je nato grozil, da se bo z drugo bombo razstrelil ob 16. uri. Po petih urah pogajanj so policisti moškemu odvzeli še drugo bombo in ga aretirali.

Moški je v poslopje predsedstva prišel skozi vhod, ki je namenjen novinarjem in obiskovalcem. Srbski mediji so poročali, da predsednika Borisa Tadića medtem ni bilo v svoji pisarni, ampak je v poslopje prišel pozneje. Na prizorišče je prišel obrambni minister Dragan Šutanovac.

Policijski predstavnik je povedal, da je moški "psihiatrični primer". Bombna grožnja se je zgodila le dan po tem, ko se je Tadić v srbski prestolnici srečal z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, ki je v sklopu svoje balkanske turneje prav danes iz Beograda odpotoval v Prištino.
Jezen na razsodbo sodišča
Moški, po poročanju RTS-a star znanec policije, naj bi policijo o svoji nameri že okoli 11. ure obvestil z elektronskim pismom, ki ga je razposlal na 11.000 naslovov. V pismu je zahteval, da se njegov primer (po navedbah policijskega vira je nezadovoljen z nedavno odločitvijo sodišča) razreši do 16. ure, in v nasprotnem primeru zagrozil, da bo odvrgel bombo.

Marić je že stari znanec policije, saj je leta 2004 pred poslopjem srbske skupščine gladovno stavkal 80 dni. Leta 2007 je javno prodajal svojo ledvico, pred kratkim pa je grozil s samozažigom.

K. S./G. V.

Bombaš v predsedniški palači