Irak se po ameriški invaziji pred 11 leti utaplja v sektaškem nasilju. Foto: EPA
Irak se po ameriški invaziji pred 11 leti utaplja v sektaškem nasilju. Foto: EPA

Naborniki so se odpravljali v pokrajino Anbar, kjer se vojska bojuje z uporniki, povezanimi z Al Kaido, v naborniški center pa se je z avtomobilom bombo zapeljal napadalec. Napad se je zgodil dan po incidentu, v katerem so napadalci ustrelili 12 vojakov in jih ranili še štiri na vojaškem območju v Al Adimu severno od Bagdada. Kot poroča Al Džazira, za današnji napad ni prevzela odgovornosti še nobena skupina. Varnostne sile so sicer pogosta tarča borcev, ki nasprotujejo iraški vladi.

Premier Nuri Al Maliki je v sredo prisegel, da bo v državi uničil Al Kaido, ki je prevzela nadzor nad deli Anbarja na zahodu. V nagovoru, ki ga je prenašala televizija, je Al Maliki napovedal zmago. Vojska se je namreč pripravljala za ofenzivo proti upornim borcem.

Pripadniki z Al Kaido povezane skupine Islamska država Iraka in Levanta (Idil), ki je dejavna tudi v Siriji, so prejšnji teden zasedli policijske postaje v Faludži in Ramadiju. Vlada je prejšnji teden pozvala ljudi, naj se prostovoljno pridružijo vojaškim operacijam proti Al Kaidi.

Vedno bolj krvava država
Nasilje v Iraku dosega nove ravni, najvišje po letu 2008, ko je država prestala kruto obdobje sektaških pobojev. Že do petega januarja je v Iraku umrlo več kot 246 ljudi, kolikor jih je umrlo v celem januarju lani. Po podatkih ZN-a je bilo sicer lani v Iraku ubitih 8.868 ljudi, kar je največ v zadnjih petih letih.