Turisti na bangkoški želežniški postaji nosijo zaščitne maske. Foto:
Turisti na bangkoški želežniški postaji nosijo zaščitne maske. Foto:
Srbsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da imajo na zalogi dovolj zdravila za morebitni prvi val epidemije.

Nove okužbe z virusom so potrdili pri trinajstletnem dekletu, ki je s 23-letnim moškim iz Črne gore prispelo iz ZDA. Moški je bil v Beogradu v stiku z desetimi ljudmi, imena katerih so že posredovali zavodu za zdravstveno varstvo. Okužbo z novim virusom so potrdili tudi pri materi in njenemu štiriletnemu otroku, s katerim sta prispela iz Londona.

V Sloveniji je bil prvi primer okužbe z virusom N1H1 potrjen 19. junija 2009.

Skupno število do zdaj potrjenih primerov v Sloveniji: 3

Skupno število do zdaj laboratorijsko negativnih preiskav: 51


Kot poroča srbski medij B92, imajo vsi trije oboleli lažjo obliko gripe, kot sta jo imela prva dva obolela v Srbiji, ki sta še vedno v karanteni - eden v Beogradu, drugi v Samoboru - in so jih že poslali domov.

"Stanje bolnikov skrbno spremljamo. Za njih bodo skrbeli posebni zdravniki, ki bodo tudi odločili, ali se bodo oboleli lahko še naprej zdravili doma ali bodo morali v karanteno. Dobro je, da se čim prej navadimo, da obolele lahko zdravimo v izolaciji na domu, kar bo po vsej verjetnosti postala praksa," je dejal epidemolog Predrag Kon.

Srbski medij Blic pa poroča, da je trenutno v Srbiji in Črni gori na opazovanju 44 ljudi.


Na kaj morate biti pozorni po vrnitvi domov?
Svetujemo vam, da prvih sedem dni po vrnitvi z območja, na katerem so se že pojavili primeri okužb z novim virusom gripe, pozorno spremljate svoje zdravstveno stanje. Ob pojavu slabega počutja, vročine, prehladnih znakov, bolečin v žrelu, kašlja in bolečin v mišicah pokličite svojega zdravnika po telefonu in se z njim posvetujte.

Če zbolite, poskrbite, da ne boste prenesli okužbe na svoje bližnje:
- prvih sedem dni bolezni ostanite doma, po potrebi še dlje, če simptomi/znaki vztrajajo;
- pogosto si umivajte roke z vodo in milom - roke si umijte vsakič, ko jih ob kihanju, kašljanju ali smrkanju onesnažite z izločki dihal;
- ob kihanju, smrkanju in kašljanju si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom, ki ga po uporabi odvržete v koš za smeti;
- ne delite jedilnega pribora, kozarcev oz. česar koli, kar je onesnaženo s slino in drugimi izločki dihal, z drugimi osebami.

Vir. https://www.ivz.si/


Na Tajskem potrdili dve smrtni žrtvi
Tajsko ministrstvo za zdravstvo je potrdilo prva dva smrtna primera. 40-letnik in 43-letnica sta za posledicami okužbe z virusom H1N1 umrla v lokalni bolnišnici. Tajske oblasti so potrdile okužbo z novim virusom pri 1.200 ljudeh. Prve primere so zaznali pred šestimi tedni.