Bolnica je pripotovala iz ZDA. Foto: EPA
Bolnica je pripotovala iz ZDA. Foto: EPA
Alenka Kraigher
Alenka Kraigher je zagotovila, da so zdravstveni delavci ob sumu na gripo ukrepali po navodilih. Foto: MMC RTV SLO
Že tretji primer nove gripe

Okužena ženska je pripotovala iz Združenih držav Amerike, saj je bila na križarjenju po Srednji Ameriki. V stik z obolelimi za novo gripo je prišla na ladji.

Domov se je vrnila pred nekaj dnevi; priletela je v Trst, od tam se je odpeljala domov. Bolnica je kazala blage znake okužbe z zmerno povišano telesno temperaturo in kašljem. Podobne znake je kazal moški, ki se je vrnil iz Francije, le da je bila pri njem vročina visoka, poročal pa je tudi o bolečini v žrelu in mišicah.

"Oboleli osebi je epidemiolog svetoval, naj ostane doma, dokler kaže znake bolezni, da okužbe ne bo širila. Svetoval ji je tudi, naj omeji stike z drugimi osebami," je povedala Alenka Kraigher z IVZ-ja.

Zdravstvena služba je ob odkritju primerov okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ. Bolnika bo oskrbel izbrani zdravnik, lokalni epidemiolog pa tudi njune tesne kontakte. Sicer je bolničino zdravstveno stanje stabilno, bolezenski znaki so, kot že rečeno, blagi. Danes so v laboratoriju poleg tega vzorca pregledali še pet drugih, ki pa so vsi negativni.

Ste prišli s potovanja? Opazujte se!
Sicer pa na IVZ-ju znova opozarjajo, naj vsak, ki v sedmih dneh po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo (visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol), naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer bodo ugotovili, ali gre za novo gripo.

Kako preprečiti širjenje gripe?
Na IVZ-ju so danes še enkrat ponovili, da je najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužbe ustrezna higiena. "Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da če zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke," svetujejo na inštitutu.

Že tretji primer nove gripe