Bolnica je že skoraj ozdravela. Še vedno je v domači oskrbi in jemlje zdravila. Foto: EPA
Bolnica je že skoraj ozdravela. Še vedno je v domači oskrbi in jemlje zdravila. Foto: EPA
Preiskava vzorcev
Na IVZ-ju so pregledali pet novih vzorcev, ki so bili vsi negativni. Foto: MMC RTV SLO

"Obolelo dekle že dva dni nima vročine, malo še kašlja, sicer pa je že skoraj ozdravelo," je razložila Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja.

Dekle je v domači negi in še jemlje protivirusno zdravilo, je še dejala Kraigherjeva in dodala, da se še vedno dobro počutijo tudi vsi, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. Poročajo, da pri sebi ne opažajo znakov, značilnih za omenjeno okužbo.

V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ-ja so sicer danes pregledali še pet vzorcev, ki pa niso bili povezani z obolelim dekletom. Vseh pet vzorcev je bilo negativnih. Vsi, ki so bili v stiku z bolnico, po besedah Kraigherjeve še vedno upoštevajo navodilo, naj pozorno opazujejo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja.

Pozorno opazujte svoje telo
Enaka navodila veljajo tudi za tiste, ki se vračajo s potovanj. Vsak, ki v sedmih dneh po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo (visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol), naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer bodo ugotovili, ali gre za novo gripo.

Kako preprečiti širjenje gripe?
Na IVZ-ju so danes še enkrat ponovili, da je najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužbe ustrezna higiena. "Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da če zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke," svetujejo na inštitutu.