Milica Seleka je sestavljena iz pretežno muslimanskih borcev. Foto: EPA
Milica Seleka je sestavljena iz pretežno muslimanskih borcev. Foto: EPA
Bangui
Po izselitvi 1.300 muslimanov iz Banguija se je začelo ropanje njihovih domov. Foto: Reuters

Za sobotni napad naj bi bili odgovorni muslimanski uporniki iz milice Seleka, ki je leta 2013 v pohodu na prestolnico Bangui strmoglavila dotedanjega predsednika Francoisa Bozizeja in prevzela oblast, kar je državo pahnilo v krizo in vrtinec medverskega nasilja med pripadniki krščanske večine in muslimanske manjšine.

Napad se je zgodil v mestu Nanga Boguila okoli 450 kilometrov severno od Banguija med srečanjem lokalnih starešin, od katerih jih je bilo 15 ubitih.

Tiskovni predstavnik mednarodne organizacije Zdravniki brez meja (MSF) je potrdil smrt treh njihovih delavcev, vendar ni navedel podrobnosti. Zaradi napada so iz bolnišnice umaknili svoje osebje in bodo ponovno preučili svojo prisotnost na nekaterih območjih v nemirni državi v osrčju Afrike.

Nasilje skuša zaustaviti 2.000 francoskih in več kot 5.000 afriških vojakov, ki jih bodo septembra zamenjali pripadniki mirovnih sil ZN-a.

Kriza in nasilje sta v zadnjih 18 mesecih še poglobila razkol med kristjani in muslimani. Ti se že dolgo čutijo zapostavljene od večinskih kristjanov, ki so imeli oblast v rokah od razglasitve neodvisnosti od Francije pred več kot petimi desetletji.

Muslimani bežijo iz prestolnice
V nedeljo so morali pripadniki afriških mirovnih sil iz Banguija pospremiti 1.300 muslimanov, ki so bili tarča nenehnega ustrahovanja in napadov. Po izselitvi se je začelo ropanje njihovih domov in lastnine.

S tem je prestolnica skoraj "očiščena" muslimanske skupnosti, saj le še redki njeni člani vztrajajo v mestu, kjer so nenehni napadi krščanskih milic, ki se skušajo maščevati za divjanje borcev Seleke ob prevzemu oblasti.

Voditelji Seleke so bili januarja po številnih pritiskih iz Afrike in sveta prisiljeni zapustiti oblast in jo prepustiti začasni vladi, ki pa ni sposobna učinkovito zatreti nasilja.

Predstavniki mednarodne skupnosti in človekoljubnih organizacij so že večkrat opozorili, da v nekaterih delih države poteka etnično čiščenje, ki že meji na genocid.