Prizor s shoda skrajne desnice v Varšavi. V prejšnjih letih so bili na teh shodih prisotni odkrito rasistični in antisemitski slogani. Foto: Reuters
Prizor s shoda skrajne desnice v Varšavi. V prejšnjih letih so bili na teh shodih prisotni odkrito rasistični in antisemitski slogani. Foto: Reuters

Zbrani so med drugim pozivali k močnemu nadzoru meja, medtem ko poljske sile na meji z Belorusijo preprečujejo vstop tisočem prebežnikov, ki so obtičali na tistem območju. Na enem od transparentov je pisalo "Zahvaljujemo se branilcem poljskih meja".

Protestniki so izrazili svoje nestrinjanje z Evropsko unijo v času povečevanja napetosti med EU-jem in Poljsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Velik osrednji trg glavnega mesta je bil prekrit z dimom iz petard in druge pirotehnike v barvah poljske zastave, iz zvočnikov pa je donela glasba.

Na mestnih ulicah je veliko policijskih oklepnih vozil. Več glavnih cest je bilo tudi zaprtih za promet.

Župan Varšave Rafał Trzaskowski in sodišče sta shod prepovedala, a je nacionalistična vlada prepoved razveljavila in shodu podelila status državne slovesnosti, poroča Guardian. Župan je trdil, da Varšava, ki jo je nacistična Nemčija v drugi svetovni vojni uničila, "ni kraj za propagiranje sloganov, ki imajo vse značilnosti fašističnih sloganov".

Poljska in Evropska unija sta se znašli v napetem sporu zaradi spornih pravosodnih reform v državi in drugih ukrepov populistične vlade Mateusza Morawieckega, ki po mnenju Bruslja spodkopava evropske demokratične vrednote.

V igri je več milijard evrov kohezijskih sredstev, ki naj bi jih dobila Poljska, a jih Bruselj še ni odobril.

Poljaki sicer dan neodvisnosti praznujejo na obletnico konca prve svetovne vojne. Poljska je namreč 11. novembra 1918 znova pridobila neodvisnost, potem ko je bila 123 let razdeljena med ruski imperij, Prusijo in Avstro-Ogrsko.