V ZDA je največje število oboroženih civilistov na svetu. Foto: EPA
V ZDA je največje število oboroženih civilistov na svetu. Foto: EPA

Po streljanju pred študentskim domom Univerze osrednjega Arkansasa v Conwayu v nedeljo zvečer so zaprli fakulteto in odpovedali ponedeljkova predavanja. Eno osebo so pridržali za zaslišanje, a je niso aretirali, je sporočila predstavnica univerzitetne policije, ki je še dodala, da imajo nekaj dobrih sledi.

En študent je umrl na prizorišču, drugi, 18-letnik, v bolnišnici. Ranjenega 19-letnika so iz bolnišnice izpustili potem, ko so ga zdravili zaradi strelske rane na nogi.

Mislil, da gre za petarde
Študent Sam Hausen je bil od storilcev oddaljen približno 15 metrov, ko so odjeknili streli: "Slišal sem približno 5 ali 10 strelov in sprva sem mislil, da gre za petarde, ker tu okoli vsi vedno zganjajo norčije, a sem se kmalu zavedel, da niso petarde."

Ko je tekel v zaklonišče, je videl, kako je eden od zadetih študentov padel na tla, drugi pa se je opotekel v študentski dom. "Videl sem odbrzeti par avtomobilov," še poroča Hausen. "Ne vem pa, ali so bili v njih strelci ali ne."

Prvič uporabili sistem obveščanja
Študentka Lauren Knight je bila ravno na poti v knjižnjico. Pravi, da je izbruhnil kaos, študentje pa so tekli na varno. Ko so odredili zaprtje fakultete z 12.500 študenti, je Knightova obtičala s preostalo skupino več ur v knjižnjici.

Osebje in študente so poklicali prek avtomatskega sistema, jim sporočili o streljanju ter jih pozvali, naj ostanejo v sobah in zaklenejo vrata. Ta sistem so tako uporabili prvič, odkar so ga kupili po pokolu na univerzi Virginia Tech lani.

K. S.