Povod za izraelsko zračno ofenzivo je bila raketa na Aškelon. V napadu ranjenih ni bilo, Izraelec na sliki pa si ogleduje škodo, ki jo je za seboj pustila eksplozija. Foto: EPA
Povod za izraelsko zračno ofenzivo je bila raketa na Aškelon. V napadu ranjenih ni bilo, Izraelec na sliki pa si ogleduje škodo, ki jo je za seboj pustila eksplozija. Foto: EPA

Zračni napadi so zadeli vadbišče v Gaza Cityju, ki ga uporablja islamistična skupina Hamas, in predore za tihotapljenje vzdolž Gazine južne meje z Egiptom.
Pri tem je bil po besedah Hamasa ubit Issa Batran, visoki poveljnik oboroženega krila tega palestinskega gibanja, še 11 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi tudi trije civilisti. Še en zračni napad je zadel prazno barako na osrednjem območju Gaze.
Gibanje že napoveduje povračilne ukrepe. Izraelska vojska pa incidenta še ni komentirala.
V eksploziji v Aškelonu žrtev ni bilo, je pa napad prekinil več kot leto dni miru v tem izraelskem mestu, najbližje Gazi. Po poročanju policije je bila raketa tipa grad težja in daljšega dometa kot doma narejene rakete, ki so jih uporniki iz Gaze izstreljevali vsakodnevno do konca izraelske tridenske ofenzive na Gazo pred letom in pol.

"Izrael jemlje streljanje na Aškelon zelo resno," je v izjavi dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelski mediji so poročali, da je judovska država vložila protest pri Združenih narodih, češ da je napad meril na civiliste, kar je v neskladju z mednarodnim pravom.
ZN-ov posebni koordinator Robert Serry je dejal, da je "raketni napad na civiliste popolnoma nesprejemljiv in predstavlja teroristični napad". Hamas ne sme pustiti, da uporniško nasilje zavre napredek v pogovorih med Izraelom in Palestinci, je še dodal.
Čakanje na korak Abasa
Odgovornosti za petkov napad še ni prevzela nobena skupina iz Gaze. Hamas trdi, da skuša preprečiti borcem, da streljajo na Izrael, a manjše skupine še naprej izstreljujejo rakete.
Petkovo nasilje je sovpadlo z diplomatskimi prizadevanji, da bi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa prepričali, da bi od posrednih pogajanj prešel do neposrednih pogovorov z Izraelom - čemur Hamas in druge oborožene islamistične skupine v Gazi nasprotujejo.