Vahabiti so se med vojno v BiH-u bojevali skupaj z vojsko BiH-a. Foto: EPA
Vahabiti so se med vojno v BiH-u bojevali skupaj z vojsko BiH-a. Foto: EPA

Prehod po javnih poteh dovolijo le policiji in svojim znancem, od neznanih ljudi in policistov v civilu pa zahtevajo legitimacijo, pišejo Nezavisne novine. Policija trdi, da je konec tedna sporne blokade umaknila. Pojasnila je, da so se želeli vaščani sami zaščititi. Po akciji Svetloba pretekli teden pripadniki vahabitske skupnosti v Gornji Maoči ne želijo govoriti o akciji niti o svojem načinu življenja.

Med akcijo, v kateri je sodelovalo 600 policistov, je bilo aretiranih sedem ljudi, zaplenjenih 18 pištol, sedem pušk, 30 okvirov za pištolo in drugo. Sodišče je do 2. marca odredilo pripor za sedem ljudi, obtoženih, da so od leta 2002 v okviru vahabitske skupnosti oblikovali zločinsko organizacijo z namenom ogrožanja ozemeljske celovitosti BiH-a, napada na ustavno ureditev in netenja sovraštva med narodi, veroizpovedmi in rasami.

Povezava med Dunajem in vahabiti
Dunajski časopis Der Standard poroča, da je državljan BiH-a Nusret Imamović, domnevno najvplivnejši človek v Gornji Maoči, v preteklosti stanoval na Dunaju in pogosto potoval nazaj v BiH. Imamović naj bi bil blizu Muhamedu Porčeju, hodži bosanske džamije v 12. dunajskem okrožju, ki se pogosto omenja v kontekstu kupovanja materialnih sredstev za vahabite.