Newyorčani pred stanovanje Krimovih polagajo cvetje in izraze sožalja. Foto: Reuters
Newyorčani pred stanovanje Krimovih polagajo cvetje in izraze sožalja. Foto: Reuters
Marina Krim je le tri ure pred dogodkom na svojem blogu objavila fotografije svojih otrok, skupaj z anekdotami odraščanja Lea, Lulu in Nessie. Foto: Blog Marine Krim
Stanovanje Krimovih je v elitni soseski Manhattna. Foto: Reuters

Naj spomnimo: ko se je Marina Krim, pediatrinja in mati treh otrok, v četrtek vrnila domov v svoje razkošno stanovanje na Upper West Sidu, je našla srhljiv prizor. V kopalnici sta v kadi v mlaki krvi ležala njena otroka, dveletni sin Leo in šestletna hči Lulu, ki ju je do smrti zabodla njuna 50-letna varuška Yoselyn Ortega.

Ta si je ob prihodu Krimove skušala vzeti življenje, pri čemer se je huje ranila z nožem. S hudimi vbodnimi ranami so jo odpeljali v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju, tako da je policija še ne more zaslišati.

Očeta pričakali na letališču
Krimova je v stanovanje stopila skupaj s svojim tretjim otrokom, triletno hčerko Nessie. Sprva je mislila, da sta njena druga dva otroka skupaj z varuško odšla na sprehod, a ji je vratar povedal, da stanovanja niso zapuščali. Vratar je nato slišal njene krike in poklical policijo.

Oče otrok, Kevin Krim, je do lani delal za Bloomberg, nato pa se je pridružil mreži CNBC. Detektivi so Krima, ki se je vračal v mesto s poslovne poti, pričakali na letališču, ga obvestili o dogodku in ga pospremili v bolnišnico.

Ortegova se je rodila in odraščala v Dominikanski republiki, v ZDA pa živi 10 let in si je v tem času tudi pridobila ameriško državljanstvo. Živi nedaleč od Krimovih skupaj s svojim sinom, sestro in nečakinjo. Krimovim so jo pred dvema letoma priporočili družinski prijatelji in v preteklosti ni imela težav z duševnimi boleznimi ali družinskim nasiljem.

Starši jezni in obupani
Stanovanje Krimovih je v prestižnem predelu mesta blizu Centralnega parka, kjer živi veliko premožnih družin, ki jim pri skrbi za otroke pogosto pomagajo varuške. Ti starši so zdaj popolnoma pretreseni in se panično sprašujejo, kako še lahko zaupajo svojim varuškam.

Kot piše Independent, je sistem deloval dolga desetletja - zaposleni starši svoje otroke zaupajo v skrb varuškam, ki jih prej izberejo bolj ali manj na podlagi priporočil prijateljev in znancev. So premalo pozorni? Zaposleni starši se zadnja dva dni sprašujejo - tudi na spletnih forumih - kako naprej, številne mame pa so se s cmokom v grlu podale od doma.
Spletna stran UrbanBaby.com je v teh dneh polna anonimnih objav besnih in zaskrbljenih staršev, ki sprašujejo, kako bolje preveriti svoje varuške.

Žalujejo pa tudi newyorške varuške, ki pravijo, da jim bodo družine zaradi tragičnega dogodka manj zaupale.