Se Ante Gotovina skriva pri hrvaških frančiškanih? Foto: EPA
Se Ante Gotovina skriva pri hrvaških frančiškanih? Foto: EPA
Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte
Del Pontejeva meni, da ima Vatikan odlične obveščevalne podatke. Foto: EPA

Carla Del Ponte je namreč v pogovoru za britanski časopis Daily Telegraph dejala, da se general Ante Gotovina skriva v frančiškanskem samostanu na Hrvaškem. Ob tem je dodala, da Vatikan dobro pozna lokacijo generalovega skrivališča, ki pa ga noče izdati.

Po besedah vatikanskega predstavnika naj bi Vatikan tožilko prek svojega zunanjega ministra že pozval, naj jim preda dokaze za svoje trditve, vendar pa tega še ni storila. Če bi dobili dokaze za njene govorice, bi lahko Vatikan, ki sicer ni pristojen za sodelovanje s Haagom, stopil v stik s pristojnimi.

Del Pontejeva naj bi javnost o tem obvestila, ker je bila razočarana nad sodelovanjem Katoliške cerkve. Dejala je, da je svojo prošnjo naslovila tudi na najvišje kroge Vatikana, vključno s papežem Benediktom XVI., vendar pa odgovorov ni dobila.

Vatikan naj bi ji odgovoril, da nima obveščevalne službe, česar pa sama ne verjame, saj je prepričana, da Katoliška cerkev razpolaga z najboljšimi obveščevalnimi podatki.

Ante Gotovina je obtožen vojnih zločinov, storjenih nad srbskim prebivalstvom na območju Hrvaške med letoma 1991 in 1995. Večina zločinov naj bi bila storjena med in po operaciji Nevihta, in sicer avgusta 1995. General je na begu od leta 2001, zaradi njegove neizročitve Haagu pa je Evropska unija marca letos za nedoločen čas preložila pristopna pogajanja z Zagrebom.