Eisnerjevo dejanje je obsodil tudi izraelski premier Netanjahu. Foto: Reuters
Eisnerjevo dejanje je obsodil tudi izraelski premier Netanjahu. Foto: Reuters

Na posnetku, ki ga je na YouTubu objavilo Mednarodno gibanje solidarnosti, je vidno, kako so izraelski vojaki pod vodstvom podpolkovnika Šaloma Eisnerja brutalno prekinili povsem miroljubno propalestinsko vožnjo s kolesom po Jordanski dolini.

Skupina okoli 250 aktivistov, od Palestincev z Zahodnega brega do tujcev, se je na pot po dolini podala v znak tihega protesta proti represiji nad Palestinci, ko so jih ustavili izraelski vojaki in obračunali z njimi. Vojaki so začeli pretepati aktiviste in brcati njihova kolesa, najslabše pa jo je skupil mladenič, ki ga je s puško udaril Eisner. Andreas Ias, danski državljan, je padel na tla, drugi aktivisti pa so ga odvlekli stran.

Aktivist prepričan, da ni izzival
"Skušal sem se pogovoriti z njimi, jim pojasniti, da želimo le uživati v lepi vožnji po Jordanski dolini, a brez uspeha. Vojaki so nas začeli tepsti in govoriti, da ne moremo biti na tem območju," je povedal eden izmed aktivistov. Ias, ki so ga skupaj s še tremi aktivisti prepeljali v bolnišnico v Jerichu, je dodal, da so protestniki mirno hodili proti vojakom in peli palestinske pesmi, ki pozivajo k osvoboditvi Palestine. "Verjamem, da nismo izzivali," je prepričan.

Po objavi posnetka na medmrežju so sprožili preiskavo proti vojakom, ki so sodelovali v incidentu. Izraelska vojska je Eisnerja zaradi udarca s puško že suspendirala. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejanje Eisnerja obsodil. "Takšno obnašanje ni značilno za vojake in poveljnike izraelskih obrambnih sil in zanj ni nobenega prostora v vojski ali Izraelu," so v Netanjahujevem uradu zapisali o incidentu.

Predstavnik izraelske vojske Joav Mordečaj je dejal, da je obnašanje Eisnerja nesprejemljivo, hkrati pa dodal, da zmontirani posnetek ne prikazuje celotne zgodbe. "To so krute podobe, a ne moremo ločiti posnetih odsekov od incidenta, ki je trajal več kot eno uro ter je vključeval nasilje anarhistov in Palestincev, čeprav to ne opravičuje tega, kar smo videli," je dodal.