Dalia Grybauskaite je napovedala spodbujanje izvoza, uspešnejše črpanje pomoči EU-ja in ugodnejšo davčno politiko za mala in srednja podjetja. Foto: EPA
Dalia Grybauskaite je napovedala spodbujanje izvoza, uspešnejše črpanje pomoči EU-ja in ugodnejšo davčno politiko za mala in srednja podjetja. Foto: EPA

Na nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih je bila volilna udeležba komaj 51-odstotna, je prejela 68 odstotkov glasov, njen najbližji tekmec, socialdemokrat Algirdas Butkevicius, pa je prepričal komaj 12 odstotkov volivcev. Volivci so sicer odločali med sedmimi kandidati, volina kampanja pa je bila v znamenju svetovne gospodarske krize, ki ni prizanesla niti tej baltiški državi.

"Hvaležna sem za odgovornost, ki ste mi jo naložili", je dejala po objavi izidov Grybauskaitejeva, ki je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka, uradno pa bo prisegla 12. julija. 53-letnica, ki ima tudi črn pas v karateju, je bila nekdanja litovska finančna ministrica, zaradi izvolitve pa bo Evropska unija morala najti novega komisarja za proračun.

Toplejši veter proti Rusiji
Po litovski ustavi ima predsednik omejena pooblastila glede gospodarskih ukrepov, največ pristojnosti pa ima v zunanji politiki, za katero je Grybauskaitejeva že napovedala, da bo postala manj napadalna, predvsem do Rusije. Med njena pooblastila sodi tudi imenovanje novega premierja, saj mora trenutna vlada ponuditi odstop. Po pričakovanjih naj bi znova na premierski stolček imenovala Andriusa Kubiliusa, ki je že do zdaj vodil desnosredinsko koalicijo, nekaj ministrov pa bo izbrala novih.

Protestniki januarja na ulicah
Po vstopu Litve v Evropsko unijo leta 2004 je ta država več let uživala precejšnjo gospodarsko rast, zdaj pa se spoprijema z vse večjo brezposlenostjo in z zniževanjem proizvodnje. Nezadovoljstvo nad razmerami je izbruhnilo januarja, ko so protestniki na zgradbi parlamenta v Vilni razbili več oken.

A. P.