Po ruskem napadu v Zaporoški oblasti. Foto: Reuters
Po ruskem napadu v Zaporoški oblasti. Foto: Reuters

Ruske sile so ponoči po vsej Ukrajini sprožile več napadov z raketami in brezpilotnimi letalniki. Po podatkih ukrajinske vojske je nad državo poletelo več izstrelkov in nekaj deset brezpilotnikov. Ukrajinska vojska trdi, da je sestrelila do deset ruskih brezpilotnikov, ki so leteli proti Kijevu, pri tem je bilo v mestu slišati eksplozije.

Kijevske oblasti so sporočile, da je zaradi napadov v delih mesta motena oskrba z električno energijo, prav tako so težave z oskrbo s pitno vodo.

Po poročanju ukrajinskih oblasti so ruski napadi zahtevali najmanj pet žrtev, in sicer v mestih Luck, Dnipro in Zaporožje.

"Sovražnikov teror ni ostal brez posledic. V Dnipropetrovski oblasti je en človek mrtev," je sporočil guverner te regije Sergej Lisak. Po navedbah župana mesta Luck je bil v napadih ubit en človek in poškodovana stanovanjska stavba. O smrtni žrtvi poročajo tudi oblasti v Zaporoški oblasti. Še pet ljudi pa je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ranjenih v Poltavski oblasti.

O eksplozijah so poročali tudi v Odeški, Zaporoški in Harkovski oblasti, tamkajšnje oblasti pa so prebivalce pozvale, naj se zatečejo na varno. V Lvovski oblasti so bili tarča napadov energetski objekti, zaradi česar se pojavljajo izpadi elektrike. Tarča napadov so bile tudi Žitomirska, Hmeljniška in Ternopiljska oblast.

Pozneje se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da je Rusija nad Ukrajino izstrelila več kot sto raket različnih tipov in približno sto brezpilotnikov, kar je označil za enega največjih ruskih napadov na svojo državo. Tarča napada je bila zlasti energetska infrastruktura v skupno 15 oblasteh. Najmanj sedem eksplozij je odjeknilo tudi v Kijevu.

Zelenski znova pozval Zahod k pomoči v zraku

Zelenski je ob tem vojaška letalstva zahodnih zaveznic pozval, naj pomagajo Ukrajini pri obrambi pred ruskimi raketnimi napadi in napadi z brezpilotnimi letalniki. "V različnih ukrajinskih regijah bi lahko za zaščito življenj naredili veliko več, če bi letalstvo naših evropskih sosed sodelovalo z našimi letali F-16 in našo zračno obrambo," je v objavi na družbenih omrežjih dejal Zelenski.

Po njegovih besedah imajo namreč ZDA, Združeno kraljestvo, Francija in nekatere druge evropske države moč ustaviti ruski teror. "Življenje ima povsod enako vrednost," je poudaril in presodil, da če je takšna enotnost dobro delovala na Bližnjem vzhodu, kjer so ZDA in nekatere druge zaveznice Izraelu pred kratkim pomagale pri sestrelitvi iranskih izstrelkov, bi morala delovati tudi v Evropi.

Zaveznice je vnovič pozval tudi k odpravi omejitev glede uporabe orožja dolgega dosega, ki ga želijo v Kijevu uporabiti za napade na cilje globoko v notranjosti ruskega ozemlja.

Posledice ruskega napada na hotel v Kramatorsku. Foto: AP
Posledice ruskega napada na hotel v Kramatorsku. Foto: AP

Na vzhodu Ukrajine ubit sodelavec Reutersa

V ruskem raketnem napadu na hotel v ukrajinskem mestu Kramatorsk je bil ubit varnostni svetovalec tiskovne agencije Reuters. Gre za nekdanjega britanskega vojaka Ryana Evansa, ki je bil del šestčlanske ekipe Reutersa, ki je poročala z vzhoda Ukrajine. Dva novinarja se po sobotnem napadu še zdravita v bolnišnici.

Evans je z Reutersom sodeloval od leta 2022 dalje. Novinarjem je pomagal pri delu v Ukrajini, Izraelu, nazadnje tudi na olimpijskih igrah v Parizu. Njegovo truplo so reševalci izpod ruševin izvlekli v nedeljo zvečer, 19 ur po napadu, ki je uničil hotel in poškodoval še najmanj en stanovanjski objekt.

Dva hospitalizirana novinarja sta državljana Ukrajine in ZDA, eden je huje ranjen. Lažje poškodbe je v napadu utrpela tudi poljska novinarka revije Tygodnik Powszechny.

Kramatorsk je približno 20 kilometrov oddaljen od enega najdejavnejših delov fronte v Doneškem bazenu in je redno tarča ruskih napadov.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da Belorusija pod krinko vojaških vaj ob meji z Ukrajino kopiči večje število vojaških enot in opreme, med drugim tanke in sisteme protizračne obrambe. Med pripadniki oboroženih sil naj bi bile tudi beloruske sile za posebne operacije, je poročal Radio Slovenija.

Poljska poroča o morebitnem padcu brezpilotnika na njenem ozemlju

Poljska je medtem sporočila, da je med ruskim napadom na Ukrajino v ponedeljek zjutraj brezpilotni letalnik verjetno priletel v poljski zračni prostor in da je morda pristal na poljskem ozemlju.

Kot je dejal tiskovni predstavnik poljske vojske Jacek Goryszewski, letalnik išče 100 vojakov in en helikopter. Goryszewski je dodal, da ni mogoče vedeti, ali je bilo plovilo rusko ali ukrajinsko, saj vremenske razmere niso omogočale vizualne identifikacije, zaradi česar vojska plovila tudi ni mogla sestreliti.

Poljska je pozornejša na plovila, ki bi lahko vstopila v njen zračni prostor, odkar je leta 2022 ukrajinska raketa po nesreči zadela poljsko vas Przewodow na jugu države, pri čemer sta umrla dva človeka.

Decembra 2023 je Poljska sporočila, da je ruska raketa vstopila v njen zračni prostor. Aprila tistega leta so v gozdu blizu vasi Zamość na severu države odkrili rusko raketo. Marca letos pa je Poljska sporočila, da je Rusija kršila njen zračni prostor z manevrirno raketo, izstreljeno na tarče na zahodu Ukrajine.

Ukrajinski napad z brezpilotniki na Saratovsko oblast

Iz ruske Saratovske oblasti pa so poročali o škodi na stanovanjskih hišah, na katere so padli ostanki sestreljenih ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. En človek je bil pri tem huje ranjena. V tamkajšnjem mestu Engels je oporišče strateških bombnikov, ki je od meje med državama oddaljeno več sto kilometrov. Zaradi napada so ruske oblasti za nekaj časa uvedle omejitve poletov na tamkajšnjem letališču.

Ruska vojska z raketami in brezpilotnimi letalniki napadla več delov Ukrajine