Ukrajinska vojska skuša tudi z žarometi locirati ruske brezpilotne letalnike na nebu nad Kijevom. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska skuša tudi z žarometi locirati ruske brezpilotne letalnike na nebu nad Kijevom. Foto: Reuters

"Sestreljene so bile tri rakete kalibr, ki so jih izstrelili Iz Črnega morja, in 16 brezpilotnih letal," je povedal tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Inhat. Ob tem pa je priznal, da zračni obrambi ni uspelo sestreliti vseh ruskih raket in dronov. Svoje tarče naj bi tako zadele tri ruske manevrirne rakete in šest dronov. Kmalu za tem pa so o eksplozijah poročali v mestih Krivoj Rog in Lvov.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje v Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo.

V četrtek so ruske sile z raketami napadle ukrajinsko glavno mesto Kijev in tudi nekatera druga območja. V Odesi je bil ubit en človek, dva sta ranjena.

Na vzhodu Ukrajine je ukrajinska vojska dosegla novo napredovanje, kar je potrdil tudi vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin. Kot je pojasnil, so ukrajinske sile napredovale za skoraj 600 metrov, ob tem pa rusko vojsko in paravojaške sile pozval, naj Kijevu ne prepustijo zavzetja bližnje vasice Sako in Vanceti.

Šojgu obiskal ruske vojake v Zaporožju

Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu obiskal ruske vojake v ukrajinski pokrajini Zaporožje, kjer je pregledal njihove vojaške objekte in obrambne položaje, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Vojakom naj bi podelil državna odlikovanja.

Šojgu naj bi med drugim pregledal poveljniški objekt polka Vostok v Zaporožju in se zahvalil vojakom za "prepoznavanje in uničevanje vojaške opreme in sovražnikovih sil", je sporočilo obrambno ministrstvo, ki pa datuma njegovega obiska ni razkrilo.

Ob tem je poveljnikom naročil, naj še naprej dejavno izvajajo izvidniške dejavnosti, "da bi vnaprej razkrili sovražnikove načrte in preprečili njihovo uresničevanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegov obisk poteka v času, ko se ukrajinske sile pripravljajo na spomladansko protiofenzivo, namenjeno ponovnemu prevzemu nadzora nad ozemljem, ki so ga na vzhodu in jugu države zavzele ruske sile.

Številni strokovnjaki pričakujejo, da bo Kijev med protiofenzivo poskušal prevzeti nadzor nad zasedenim ozemljem v regiji Zaporožje. Pred pričakovano protiofenzivo pa naj bi ruske sile okrepile svoje obrambne položaje v regiji in v okolici tamkajšnje jedrske elektrarne. Izkopali naj bi nove jarke in postavili več min, poroča nemški portal Deutsche Welle.