Delno porušen most Antonivski v Hersonu z levega na desni breg reke Dneper. Foto: Reuters
Delno porušen most Antonivski v Hersonu z levega na desni breg reke Dneper. Foto: Reuters

"Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto," je na družbenih omrežjih zapisalo tudi obrambno ministrstvo v Kijevu. Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve in da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Vstop ukrajinskih sil v Herson je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto znova ukrajinsko. "Naši ljudje. Naš Herson," je sporočil ob objavi videoposnetka, na katerem je videti ukrajinske vojake in prebivalce mesta.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že izvaja napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Ruske sile medtem vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Ukrajinski vojaki pobirajo rusko orožje, ki ga je ruska vojska pustila v osvobojenih vaseh v pokrajini Herson. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki pobirajo rusko orožje, ki ga je ruska vojska pustila v osvobojenih vaseh v pokrajini Herson. Foto: Reuters

Rusija: Umik je končan

Rusko obrambno ministrstvo je le dva dni po napovedi umika danes ob 15. uri po srednjeevropskem času sporočilo, da je ta končan in da se je 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov opreme umaknilo na levo stran Dnepra.

"Med prerazporeditvijo ni ostal noben kos vojaške opreme ali orožja. Vsi ruski vojaki so bili premeščeni," se je glasilo sporočilo iz Moskve, kjer so še dodali, da med umikom ni bilo izgub med vojaki.

V Kremlju so medtem pojasnili, da mesto Herson, ki si ga je Rusija nezakonito priključila septembra, kljub umiku ruskih sil iz njega ostaja del Rusije.

"To je predmet Ruske federacije. Glede tega ni nobenih sprememb in jih tudi ne more biti," je na vprašanja novinarjev glede statusa Hersona odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, potem ko so ruske oblasti ta teden odredile umik vojske z območja.

Peskov je še sporočil, da kljub umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem, saj da Kijev ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil.

Ukrajinske sile vstopile v Herson

Zrušenje mostu Antonivski

Ukrajinska javna televizija Suspilne je danes poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je predstavljal edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo verjetno otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti vzhodu.

Ukrajinski minister: Ruske sile bodo potrebovale teden dni za umik

Predtem je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov sicer povedal, da bodo ruske sile potrebovale najmanj teden dni za popoln umik iz mesta Herson, ki ga je Moskva napovedala v sredo.

Reznikov je v pogovoru za Reuters povedal, da imajo ruske sile glede na ukrajinske obveščevalne podatke v pokrajini Herson 40.000 vojakov, od katerih so nekateri še vedno tudi v samem mestu in njegovi okolici.

"Ni tako preprosto umakniti teh vojakov iz Hersona v enem ali dveh dneh. Trajalo bo najmanj en teden," je dejal in opozoril, da je težko predvideti dejanja Rusije, zato je Kijev osredinjen na svoje lasten načrt.

Pogovori za podaljšanje dogovora o izvozu žita

V Ženevi so danes potekali pogovori med predstavniki Združenih narodov in Rusije o sporazumih glede izvoza žita in gnojil čez Črno morje. Združeni narodi si prizadevajo, da bi veljavnost sporazuma o izvozu žita podaljšali za eno leto.

22. julija sta bila ob posredovanju ZN-ja in Turčije v Carigradu podpisana dva sporazuma - o izvozu ukrajinskega žita iz črnomorskih pristanišč ter o izvozu ruske hrane in gnojil - navkljub sankcijam, ki so jih zahodne države pred tem uvedle proti Moskvi.

Veljavnost sporazuma o izvozu žita se izteče 19. novembra. ZN si prizadeva za enoletno podaljšanje. Vendar Rusija še ni sporočila, ali bo na to pristala, med drugim zato, ker se po njeni oceni sporazuma o izvozu ruske hrane in gnojil, ki naj bi veljal tri leta, ne spoštuje.

Do četrtka so iz Ukrajine v skladu z dogovorom izvozili 10,2 milijona ton žita in drugih živil, kar je nekoliko ublažilo strah pred poglabljanjem svetovne krize na področju prehranske varnosti.

Z moskovsko delegacijo, ki jo je vodil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin, sta se v Ženevi sestala vodja urada ZN-ja za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) Martin Griffiths in vodja agencije ZN-ja za trgovino in razvoj (UNCTAD) Rebeca Grynspan. Tiskovna predstavnica ZN-ja Alessandra Vellucci je izrazila upanje, da bodo pogovori obrodili sadove.

Pri organizaciji ZN-ja za prehrano in kmetijstvo (FAO) opozarjajo, da bi lahko bile posledice za svetovno prehransko varnost zelo resne, če ne bodo uspeli obnoviti sporazuma o izvozu žita. Posledice bi bile lahko posebej hude za države na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, ki so močno odvisne od ukrajinskega žita.

Rezkinov: Zima bo upočasnila operacije

Po predvidevanjih Reznikova bo prihajajoča zima upočasnila operacije na bojiščih, kar bo obema stranema omogočilo pregrupiranje.

Ukrajinska osvaja nova ozemlja v regiji Herson. Foto: Reuters
Ukrajinska osvaja nova ozemlja v regiji Herson. Foto: Reuters

"Zima bo upočasnila dejavnosti na bojišču za obe strani. To je koristno za obe strani, ki si bosta lahko odpočili," je dejal in napovedal, da bo Ukrajina z zimskega premora prišla še močnejša in okrepljena s tisoči vojakov, ki se urijo v Združenem kraljestvu.

"Ukrajinske zastave se vračajo"

Po navedbah Kijeva so ukrajinske sile osvobodile že več deset naselij na jugu države in se približujejo mestu Herson, kjer so po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ruske sile za seboj pustile na tisoče neeksplodiranih bomb. Po njegovih besedah je sicer z minami že prekritih približno 170.000 kvadratnih kilometrov države.

V četrtkovem večernem nagovoru je sporočil, da so po umiku ruske vojske ukrajinske sile okoli mesta Herson dvignile že na desetine ukrajinskih zastav.

"Ukrajinskih zastav, ki so bile v okviru še vedno trajajoče obrambne operacije vrnjene na svoje mesto, je že na desetine," je dejal in poudaril, da je bilo doslej izpod ruske okupacije osvobojenih že 41 krajev v pokrajini Herson.

V odzivu na napoved umika je ukrajinski predsednik dejal, da kljub temu ostajajo previdni, saj da "sovražnik ne daje daril" in "ne dela gest dobre volje".

Iz Ukrajine danes poročajo o novem ruskem napadu na južno mesto Mikolaj, nedaleč od bojne črte. V napadu na večnadstropno stanovanjsko poslopje so bili ubiti najmanj štirje ljudje, je sporočil guverner regije Mikolaj Vitalij Kim.

Nova ameriška vojaška pomoč

Medtem so iz Washingtona v četrtek sporočili, da bodo ZDA Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev.

Sorodna novica Kdo zares preprečuje mirovna pogajanja v ukrajinski vojni?

Zaradi "nenehnih in brutalnih zračnih napadov Rusije na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo so dodatne zmogljivosti zračne obrambe ključnega pomena", je ob odobritvi paketa dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Paket vključuje štiri visokomobilne sisteme zračne obrambe kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, topniško in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars ter več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje.

Zelenski se je ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za pomoč že zahvalil. "Skupaj gradimo zračni ščit za zaščito civilistov," je zapisal na Twitterju in dodal, da se Ukrajina približuje zmagi.

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Mike Miley je sicer v četrtek v New Yorku ocenil, da je doslej v Ukrajini umrlo ali bilo ranjenih več kot 100.000 ruskih vojakov, podobno število žrtev pa naj bi bilo tudi med ukrajinskimi branilci.

Rusija bo lahko mobilizirala tudi zapornike