Brezpilotni letalnik Black Hornet Nano v dolžino meri le 12 centimetrov in je težak le 18 gramov. Foto: AP
Brezpilotni letalnik Black Hornet Nano v dolžino meri le 12 centimetrov in je težak le 18 gramov. Foto: AP

"Ukrajinci še naprej pogumno branijo svojo državo pred rusko agresijo, medtem ko Rusija nadaljuje svoje neizprosne in zlobne napade, v katerih ubija ukrajinske civiliste in uničuje civilno infrastrukturo. Ukrajinski pogum še naprej navdihuje svet," je ob napovedi že 43. svežnja ameriške vojaške pomoči Ukrajini dejal ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Kot je opozoril Blinken, po umiku iz pobude za črnomorsko žito Rusija še naprej napada ukrajinska pristanišča in infrastrukturo za prevoz žita, tudi v Odesi. "Rusija bi lahko to vojno kadar koli končala, če bi umaknila svoje sile iz Ukrajine in prenehala brutalne napade na ukrajinska mesta in ljudi. Dokler tega ne stori, bodo ZDA ter naši zavezniki in partnerji enotni z Ukrajino," je dodal.

Nov paket pomoči bo prvič vključeval izvidniške brezpilotne letalnike Black Hornet, ki so jih razvili na Norveškem, v Ukrajino pa jih pošiljajo opremljene z ameriško tehnologijo.

Poleg tega paket pomoči vključuje rakete za sisteme zračne obrambe Patriot in napredne raketne sisteme zemlja-zrak (NASMS), protiletalske sisteme Stinger, več streliva za raketne topniške sisteme visoke mobilnosti (HIMARS), oklepne transporterje Stryker ter vrsto drugih izstrelkov in raket.

Od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino februarja lani so ZDA dobavile Kijevu že za več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči.

Rusija je že kritizirala nov ameriški paket orožja in streliva za Ukrajino. "Ukrepi Washingtona so onkraj morale in zdrave pameti," je na družbenem omrežju Telegram zapisal ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

Rusija trdi, da je odbila ukrajinski napad na jugu Ukrajine

Ruska vojska je danes sporočila, da je odbila napad ukrajinske vojske v bližini mesta Orihiv na jugu Ukrajine. Napad naj bi potekal v okviru ukrajinske protiofenzive, v njem pa naj bi sodelovali trije bataljoni, opremljeni s tanki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"26. julija zjutraj je sovražnik nadaljeval intenzivne ofenzivne operacije v bližini Orihiva. Ukrajina je izvedla obsežen napad s tremi bataljoni, okrepljenimi s tanki," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo.
"Vsi napadi oboroženih sil Ukrajine so bili odbiti. Naše sile so obdržale svoje položaje," so dodali.