Zelenski med obiskom tovarne streliva Scranton v Pensilvaniji. Foto: Reuters
Zelenski med obiskom tovarne streliva Scranton v Pensilvaniji. Foto: Reuters

Zelenski je že obiskal tovarno streliva v Pensilvaniji, kjer proizvajajo strelivo tudi za Ukrajino. Po srečanju z Bidnom bo ukrajinski voditelj svoje predloge za konec vojne predstavil tudi kongresnikom in obema kandidatoma za novega predsednika ZDA, Donaldu Trumpu in Kamali Harris. Trump je sicer v preteklosti večkrat kritiziral ameriško pomoč Ukrajini, več pohval je imel za ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kljub temu je dejal, da se bo "verjetno" udeležil srečanja z Zelenskim.

Ukrajinski voditelj se bo zatem v torek udeležil zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, dan pozneje pa bo nagovoril tudi Generalno skupščino Združenih narodov.
"To jesen se bo odločalo o prihodnosti vojne," je Zelenski dejal v nagovoru, ki ga je posnel na letalu, in partnerje pozval, naj pomagajo doseči "skupno zmago za resnično pravičen mir".

Srečanje Zelenskega in Bidna julija letos. Foto: Reuters
Srečanje Zelenskega in Bidna julija letos. Foto: Reuters

Predtem je Kijev že razgrnil glavne točke njegovega "načrta za zmago". To so nadaljnje dobave orožja, diplomatska prizadevanja, s katerimi bi Rusijo prisilili, da sprejme mir, in sprejetje ruske odgovornosti za invazijo v Ukrajini, ki jo je začela februarja leta 2022, piše BBC.

Razprava o uporabi zahodnega orožja v Rusiji

Ukrajina že več mesecev prosi ZDA, Združeno kraljestvo in druge zahodne zaveznice, naj ublažijo omejitve glede uporabe raket dolgega dosega, ki bi jih lahko Kijev uporabil na ruskem ozemlju. Putin je sicer septembra opozoril zahodne države, da bi uporaba raket dolgega dosega pomenila neposredno udeležbo Nata v vojni.

Ko so v nedeljo Bidna vprašali, ali je sprejel odločitev o tem, ali bo Kijevu dovolil uporabo orožja dolgega dosega ameriške proizvodnje, je odgovoril le: "Ne."

Bela hiša sicer pripravlja nov sveženj finančne pomoči za Ukrajino, vreden 375 milijonov dolarjev. ZDA so do zdaj tej državi namenile 56 milijard dolarjev.